logo

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična vnetna in alergijska kožna bolezen. Je med najpogostejšimi dermatološkimi obolenji.

Ponavadi se začne v zgodnjem otroštvu in po puberteti pri 90 % bolnikov izzveni. Pordela in luščeča se žarišča nastanejo na značilnih predelih telesa: pri dojenčku na licih, pri majhnih otrocih na zunanji strani zapestij, podlahti, gležnjev in goleni, pri večjih otrocih pa v komolčnih in kolenskih kotanjah in na vratu. Bolezen spremlja srbež, ki je nemalokrat neznosen.

Pomemben dejavnik pri nastanku atopijskega dermatitisa je dednost. Podeduje se nagnjenost k alergiji, zato obstaja povezava z alergijsko astmo in senenim nahodom. Podeduje se tudi suhost kože oz. okvarjeno barierno delovanje povrhnjice, ki olajša vstop dražljivcev in alergenov iz okolja, ki povzročajo vnetje. Zdravljenje je vedno prilagojeno posamezniku, saj niti dva bolnika nista enaka.

Obstaja več protivnetnih zdravil za lokalno uporabo na koži, ki lajšajo težave ob nanašanju na obolela mesta. Pri hudih oblikah bolezni posežemo po sistemskih zdravilih, ki učinkovito umirjajo vnetje. Izogibati se je treba poslabševalcem bolezni, to je potencialnim alergenom in dražljivcem. Skrbeti je treba za redno nego suhe kože, ki popravlja okrnjeneno barierno delovanje kože in zmanjša možnost za pojav vnetnih žarišč. Koristno je tudi obvladovanje stresa.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.