logo

Kako poteka celjenje in nega po ambulantnem posegu

Po ambulantnem posegu je koža na mestu terapije poškodovana in se mora zaceliti. Na mestu krioterapije se običajno pojavi rdečina in oteklina, lahko tudi mehur, ki je napolnjen s prozorno ali krvavkasto tekočino. Ponavadi mehur spontano poči. Če se povečuje in boli, ga lahko sami prebodete s sterilno iglo in sprostite tekočino, kar takoj omili bolečino. Mesta krioterapije ni treba prekrivati, lahko se celi na zraku. Na mestih drugih posegov (radiofrekvenčna terapija, ekskohleacija) je koža ranjena, kot bi bila odrgnjena. To mesto prekrivajte z obližem ali gazo. Celjenje običajno traja 7–14 dni.

Umivate se lahko z vodo in blagim milom, nato poškodovan predel nežno popivnajte s čisto brisačo. Do zacelitve uporabljajte kremo za boljšo regeneracijo ali antibiotično kremo, če vam jo je svetoval zdravnik. Do zacelitve se izogibajte dolgotrajnemu namakanju v vodi in kopanju v bazenih. Eden od redkih zapletov po posegu je krvavitev iz ranice, ki jo ponavadi lahko ustavite sami z 20 minutnim zmernim pritiskom na mesto krvavitve. Če krvavitve nikakor ne morete ustaviti, je potreben obisk zdravnika, ki je poseg opravil, ali urgentne ambulante.

Možno je, da se rana med celjenjem okuži z bakterijami, kar se kaže z gnojenjem in bolečino, ki se stopnjuje. Ob pravilni negi po posegu, je to zelo malo verjetno. Če sumite na bakterijsko okužbo, pokličite zdravnika, ki je poseg opravil, da se dogovorite glede zdravljenja. Koža, ki je pravkar zaceljena, je bolj občutljiva na sonce. Ker izpostavljanje soncu lahko povzroči neželeno hiperpigmentacijo, ga je treba še nekaj tednov po posegu omejiti na najmanjšo možno mero in kožo zaščititi z oblačili, pokrivali oziroma s kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50+).

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.