logo

Digitalna dermatoskopija

V zadnjem času se vse bolj uveljavlja uporaba računalniško podprte dermatoskopije – digitalne dermatoskopije, ki jo imenujemo tudi poslikava znamenj. Napredna tehnologija nam resnično pomaga pri hitrem odkrivanju melanoma, ker omogoča tudi spremljanje znamenj skozi čas. Na Kliniki Doktor 24 uporabljamo vrhunski nemški sistem FotoFinder, ki omogoča prikaz znamenj z visoko-ločljivostno kamero in ustvari izredno natančne (mikroskopske) fotografije znamenj na koži. Mikroskopske fotografije lahko analiziramo in primerjamo v rednih časovnih intervalih. Na ta način zaznamo že najmanjše spremembe v znamenju, ki bi lahko nakazovale rakasto preobrazbo in ga pravočasno in varno odstranimo.

Kaj je FotoFinder?

Digitalni dermatoskop FotoFinder je sistem visoko-ločljivostne kamere in računalniške programske opreme s pomočjo katere vidimo znamenje na ekranu od 20- do 140-krat povečano. Povečava je veliko večja, kot nam jo omogoča optični dermatoskop. Hkrati lahko dermatoskopske (mikroskopske) slike znamenj shranimo in jih primerjamo s preteklimi posnetki. S primerjavo zaznamo že začetne sumljive spremembe v znamenju in ga pravočasno odstranimo. Zato fotodokumentacija pomeni dodatno varnost za pacienta. Če sprememb ni, je to jasen signal, da je znamenje stabilno in nenevarno. Odstranitev v tem primeru ni potrebna. Digitalna dermatoskopija nam tako pomaga zmanjšati število nepotrebnih operacij.

Preiskava in poslikava oziroma fotodokumentacija znamenj z digitalnim dermatoskopom je sodobna storitev z dodano vrednostjo, ker poveča zanesljivost postavljene diagnoze. Namenjena je dolgotrajnemu spremljanju znamenj v rednih časovnih intervalih.

Komu digitalna dermatoskopija najbolj koristi?

Poslikava znamenj je primerna za vsakogar, še posebej pa jo svetujemo osebam, ki imajo povečano tveganje za nastanek melanoma:

  • imajo številna znamenja (več kot 50)
  • imajo bližnje sorodnike s kožnim rakom
  • so že preboleli melanom
  • imajo materino znamenje, ki je večje od 5 cm
  • opažajo spreminjanje znamenj ali nastajanje novih
  • so imeli sončne opekline v otroštvu ali adolescenci
  • imajo zelo svetlo polt

Kako poteka poslikava znamenj?

Pregled znamenj se običajno začne s kliničnim pregledom s prostim očesom, nato sledi pregled z optičnim dermatoskopom. Tako dermatologi določimo, katera znamenja so primerna za dolgotrajno spremljanje: to so nepravilno oblikovana znamenja, tista ki so temneje ali neenakomerno pigmentirana, tista ki so večja od 1 cm ali so se pojavila pred kratkim. Velika večina takih znamenj je benignih, vendar so to hkrati tudi lastnosti, ki lahko ustrezajo melanomu, zato smo pri njih še posebej previdni. Z makro-kamero najprej posnamemo pregledne fotografije regij telesa, nato pa z mikro-kamero še dermatoskopske (mikroskopske) slike vsakega znamenja posebej. Tako nastane elektronska kartoteka znamenj posameznika. Ob naslednjih poslikavah lahko na ekranu primerjamo nove posnetke s starimi in ugotovimo, ali so znamenja, ki jih spremljamo, stabilna ali se spreminjajo. Ugotovimo lahko tudi, ali se je katero od znamenj pojavilo “na novo”.

Kako pogosto je potrebno poslikave ponavljati?

Poslikave znamenj izvajamo v rednih časovnih intervalih, običajno enkrat letno, včasih je potrebno tudi bolj pogosto spremljanje. Sistem je namenjen dolgoročnemu nadzoru znamenj skozi čas. Ker si je nemogoče zapomniti, kako je znamenje izgledalo pred letom dni, je možnost zelo natančne fotodokumentacije neprecenljiva.

Kako dolgo traja pregled?

To je odvisno od števila znamenj. Običajno dermatolog začne pregled s klinično oceno znamenj s prostim očesom, sledi pregled z optičnim (ročnim) dermatoskopom in nato poslikava znamenj s sistemom FotoFinder. Sledi razlaga o morebitnih sumljivih spremembah odkritih med pregledom in navodila glede nadaljnjega ukrepanja. Vse skupaj traja od 30 do 60 minut.

Je preiskava s sistemom FotoFinder neprijetna?

Ne. Poslikava znamenj je neinvazivna, pacientom prijazna preiskava. Poteka le s fotografiranjem kože. Ker želimo pregledati in poslikati znamenja na koži celega telesa, se je treba sleči do spodnjega perila.

Je za preiskavo potrebna posebna priprava?

Najbolje je, če pregled pridete oblečeni v udobna oblačila, ki jih ni težko sleči. Imejte čim manj nakita in po možnosti pridite nenaličeni. Koža naj ne bo porjavela. Dolgi lasje naj bodo speti. Zelo poraščenim moškim za lažji pregled svetujemo, naj dlake nekaj dni pred pregledom skrajšajo ali pobrijejo.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.