logo

Družinska sistemska psihoterapija

….ne glede na to, kako vrednotimo družinsko življenje, smo si verjetno edini, da je družina eden od bazičnih elementov našega oblikovanja. Ljudje imamo veliko potrebo, da bi pripadali majhni skupini ljudi, v kateri bomo lahko razvijali intimne vezi in občutke varnosti. Navezovanje je do določene mere celo biološko vgrajeno v naš centralni živčni sistem kot del evolucijske opremljenosti za preživetje (Bowlby 1998). Res pa se v tesni povezanosti razvijajo intenzivna, tako pozitivna kot negativna čustva: oboja imamo v večji meri rezervirana za družinske člane. Družina je lahko naš vir problemov, rešitev ali oboje….

(povzeto po: Rus Makovec M, Trampuž D: Sistemska družinska terapija: Lepota radovednosti namesto moči nadzorovanja. Ljubljana: Inštitut za družinsko in sistemsko psihoterapijo: Medicinska fakulteta, 2016)

Družinska sistemska psihoterapija

Temelji na izhodiščih:

  • noben človek ni izoliran otok in je del medčloveških interakcij,
  • sistem kot celota je drugačna kvaliteta kot le vsota posameznikov,
  • sistem je sestavljen iz posameznikov in odnosov med njimi – tako lahko neproblematični posamezniki oblikujejo problematičen sistem,
  • po načelih kibernetike sprememba pri kateremkoli članu družinskega sistema vnaša spremembe v celotni sistem in terja spremembe pri vseh članih sistema.

Med sabo skuša povezati vedenje, odnose in dogodke.

Družino obravnava kot dinamičen sistem, ki se razvija v okolju, z okoljem in v času.

Družino umesti v življenjski cikel, v katerem se dogajajo specifične reorganizacije in prilagoditve na pričakovane in nepričakovane stresorje.

Pri določenem simptomatskem vedenju upošteva pomen konteksta in ostalih dejavnikov v družini, ki to vedenje vzdržujejo.

Iz nevtralne in neobsojajoče pozicije preko spoštljive radovednosti pomaga ohranjati zavesti o multiplih glasovih in resnicah, kar spodbuja iskanje novih resnic v družini.

Terapevtska srečanja običajno trajajo 60 minut in potekajo 1-2x mesečno ter lahko vključujejo različno število družinskih članov. Pomembne spremembe lahko dosežemo že na enem samem družinskem srečanju, navadno pa se terapija zaključi po 5-10 srečanjih in se kasneje po potrebi lahko ponovi.

Delo poteka pod supervizijo priznanih in izkušenih psihoterapevtov, ki delujejo v sklopu podiplomskega izobraževalnega programa, organiziranega v okviru Katedre za psihiatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani v sodelovanju z Inštitutom za družinsko sistemsko psihoterapijo v Ljubljani in v Londonu.

Želimo si, da bi bila vključitev v psihoterapevtski proces dostopna čim večjemu številu uporabnikov.

Na Kliniki doktor 24 smo zato pripravili

Paket treh in Paket petih družinskih psihoterapevtskih srečanj po znižani ceni!

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.