logo

Estetska korekcija trebušne stene

Izraz zajema celo vrsto kirurških posegov, katerih namen je popraviti nepravilnosti in videz trebušne stene, ki so posledica odvečne kože, maščobnega tkiva in/ali ohlapnosti mišične stene trebuha. Da bi dosegli čim boljši rezultat in s tem zadovoljstvo pacienta, pogosto kombiniramo različne posege. Za kirurški poseg so primerni pacienti z odvečno kožo in maščobnim tkivom na trebuhu ter ohlapno trebušno steno ali brez nje. Tako stanje je pogosto pri ženskah po porodu ali večji izgubi telesne teže.

Postopek

Poznamo več različnih tehnik, ki jih izberemo skupaj s pacientom po predhodnem pregledu in pogovoru. Za abdominoplastiko je najprimernejša mlada, zdrava oseba, ki ne kadi in ima indeks telesne mase (ITM) blizu normalnega ali normalen. Klasično abdominoplastiko napravimo v splošni anesteziji z rezom prečno nad sramno kostjo, ki sega do sprednjega roba obeh črevnic in je na istem mestu kot brazgotina po carskem rezu (linija bikini). Podkožno tkivo dvignemo od mišične ovojnice trebušne stene do spodnjega roba prsnice. Pri tem ohranimo žile prebodnice, kar omogoči boljše celjenje. Nato izrežemo odvečno kožo s podkožnim maščevjem in prestavimo popek na novo mesto. Če pred in med operacijo ugotovimo tudi ohlapnost trebušne stene, napravimo prešitje mišičnih ovojnic. Če po izrezu kože še vedno ostane v ledvenem ali zgornjem delu trebuha nakopičeno maščobno tkivo, opravimo dodatno liposukcijo. Operacijo zaključimo z drenažo in šivi kože po plasteh.

Pacientom po posegu namestimo steznik za trebuh, ki ga stalno nosijo vsaj šest tednov (več o stezniku najdete tukaj). Po posegu svetujemo ležanje s skrčenimi nogami in uporabo kompresijskih nogavic. Sprva pacienti čutijo napetost na predelu brazgotine, vendar se v nekaj tednih koža raztegne in napetost popusti. Pacientom odsvetujemo dvigovanje težkih bremen približno tri mesece. Med tretjim tednom in tretjim mesecem postopoma povečujemo fizično aktivnost.

Možni zapleti

Opisani so vnetje rane, razprtje rane, tekočinska kolekcija (hematom, serom), delno odmrtje tkiva, čezmerno brazgotinjenje, motnje občutljivosti, nepravilna oblika popka in zelo redko globoka venska tromboza.

Z dodatnim prešitjem mišičnih ovojnic in liposukcijo lahko trajno in pomembno spremenimo obliko ter čvrstost trebušne stene. Če pacienti po posegu tudi spremenijo življenjske navade, je abdominoplastika lahko prvi in pomemben korak pri spremembi življenjskega sloga in kakovosti življenja.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.