logo

Facelift

Izraz facelift zajema celo vrsto različnih posegov, ki imajo skupen cilj: izboljšati videz obraza, dvigniti in prerazporediti povešena mehka tkiva, odstraniti višek raztegnjene kože, izravnati gube in brazde ter znova poudariti mladostne linije obraza in vratu.

Postopek

Osnovni namen facelifta je zelo diskretno izboljšati videz obraza s kirurškim preoblikovanjem kože in maščobnih blazinic obraza. Rez skušamo kar najbolje skriti v kožne gube pred in pod ušesno mečico ter za uhljem v lasišču. Dolžina in potek reza sta odvisna od tkiv, ki jih je treba prilagoditi; večji ko je zahtevan premik tkiv in več ko je odvečne kože, ki jo je treba odstraniti, daljši je rez. Operacija običajno poteka v splošni anesteziji, le redko jo glede na kompleksnost lahko izvedemo v lokalni anesteziji ali sedaciji. Da bi zmanjšali krvavitev in oteklino, v obraz injiciramo raztopino z anestetikom in adrenalinom, ki skrči žile in tako deloma prepreči otekline ter zmanjša nevarnost krvavitve. Nato dvignemo kožne režnje ter prerazporedimo in ojačamo spodaj ležeča mehka tkiva. Nazadnje kožo na novo ukrojimo (izrežemo in prerazporedimo). Cilj operacije je mladosten in naraven videz obraza brez vidnih brazgotin in napetostnih črt.

Če oseba ne želi nekajurnega kompleksnega posega v splošni anesteziji, ki daje najboljše, trajne rezultate, lahko predlagamo in izvedemo tudi druge manj agresivne postopke v lokalni anesteziji ter jih kombiniramo z neinvazivnimi tehnikami. Mladosten videz pa lahko dosežemo le, če obravnavamo vse estetske enote obraza in vratu, zato facelift pogosto z estetsko korekcijo vek in dvigom obrvnih lokov ter laserskim pomlajevanjem.

Manj kompleksna operacija lahko poteka v lokalni anesteziji, kompleksnejša pa navadno poteka v splošni anesteziji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, podplutba pa izgine v treh tednih. Šive navadno odstranimo po tednu dni.

Tehnike faceliftinga

Lifting z nitkami – pri tej metodi kože ali spodaj ležečih mehkih tkiv ne sproščamo od podlage, temveč podkožno tkivo dvignemo s suspenzijskimi nitmi, ki jih ne odstranjujemo. Tkiva z nitmi fiksiramo v višjem položaju, brez dolgih brazgotin. Tehnika ni primerna za paciente z odvečno kožo, saj te z njo ni moč odstraniti.

Kožni facelift – pri tej metodi v lokalni anesteziji (ob sedaciji) napravimo natančen izrez odvečne kože, ne spreminjamo pa spodaj ležečih mehkih tkiv. Primerna je za izrazito vitke ženske z normalnim položajem maščobnih blazin pod kožo, vendar z izrazito odvečno kožo na obrazu. Primerna je tudi za osebe, ki so jim v preteklosti že opravili obrazni lifting in si želijo le manjše korekcije. Rezultati so zelo dobri, vendar navadno kratkotrajnejši.

Facelift SMAS – večina sodobnih tehnik facelifta temelji na prerazporeditvi in dvigu mehkih tkiv pod kožo, ki jih označujemo s kratico SMAS (subkutani mišično aponevrotični sistem). Obraz v tem primeru preoblikujemo in pomladimo s spremembo položaja spodaj ležečih tkiv, kožo pa nato prilagodimo njihovemu novemu položaju. Dandanes je to najpogostejša, najzanesljivejša in najučinkovitejša metoda pomladitve starajočega se obraza. Prednost pri tovrstnem liftingu obraza je, da ta ne deluje nenaravno zategnjeno, temveč so rezultati bolj naravni in dolgotrajnejši v primerjavi s kožnim liftingom. Slaba stran pa je kompleksnost posega in daljša rehabilitacija.

Volumetrični facelift – lastnost staranja je, da mehka tkiva obraza izgubijo prostornino, zato se v takšnih primerih pogosto odločimo poleg za dvig tkiv tudi za injiciranje pacientove lastne maščobe v upadle dele obraza. Odvzemna mesta za lastno maščobo so običajno trebuh ali notranja stran kolen. Maščobo po odvzemu ustrezno pripravimo, nato pa jo z majhnimi kanili in brizgami vbrizgamo v lica, brado in ustnice. Z izredno pazljivostjo lahko maščobo injiciramo tudi v predel okoli oči. Ob pomanjkanju lastnih tkiv si lahko dandanes pomagamo tudi z mehkotkivnimi polnili iz hialuronske kisline ali sintetičnimi vsadki.

Lifting vratu – vrat je pogosto del telesa, ki prvi izdaja znake staranja. Med pregledom pacienta, ki si želi lifting vratu, je treba oceniti kakovost kože na vratu, prisotnost gub v mirovanju in med gibanjem, oceniti je treba tudi presežek kože in prisotnost ploščate mišice pod kožo. Poznamo več postopkov pomladitve vratu, vsem pa sta skupna prerazporeditev in izrez odvečne kože, korekcija podkožnega maščevja in preoblikovanje (prešitje) ploščate mišice (platizme). Navadno lifting vratu napravimo v sklopu liftinga obraza.

Možni zapleti

Stranski učinki so odvisni zlasti od kompleksnosti posega. Najpogostejša med komplikacijami pri faceliftu je krvavitev, a hkrati sorazmerno redka, pojavi se pri približno od dveh do treh odstotkih. Drugi zapleti so poškodba obraznih živcev, vnetje, delno odmrtje kože, nenaravni videz obraza, vidne brazgotine, deformacija uhlja, premik lasišča, plešavost na področju brazgotine.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.