logo

Korekcija asimetrije dojk

Zelo malo žensk ima popolnoma simetrični dojki. Približno četrtina jih ima po končanem telesnem razvoju različno obliko in/ali velikost leve in desne dojke. Veliko žensk ima eno dojko za petino večjo od druge, kar še vedno sodi v okvir normalne naravne asimetrije. Dojki se lahki razlikujeta tudi v obliki, položaju na prsnem košu, pa tudi v obliki ter velikosti bradavic in kolobarja. Posebna oblika dojke je tuberozna oblika, ko se žlezno tkivo kot skozi prstan boči preko razvlečenega kolobarja.

Postopek

Pri asimetriji dojk je treba najprej oceniti stopnjo asimetrije in natančno opredeliti problem. Po natančnem pogovoru s pacientko predlagamo ustrezne rešitve. Odločamo se med tehnikami preoblikovanja žlezno-maščobnega tkiva, dodajanja lastnega maščevja (lipofiling), zmanjšanja ali povečanja ene ali obeh dojk. Pri tem pogosto uporabimo silikonske vsadke različnih oblik in velikosti za vsako dojko posebej. Pogosta je tudi kombinacija povečanja ene dojke ter zmanjšanja in preoblikovanja druge dojke. V določenih primerih so potrebni tudi večstopenjski pristop in kasnejše manjše korekcije. Operacija navadno poteka v splošni anesteziji in zahteva od eno- do dvodnevno bolnišnično zdravljenje. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Možni zapleti

Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran, asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, slabša občutljivost bradavice, nepravilna oblika ene ali obeh dojk.

Korekcija asimetrije dojk je zahtevna naloga za kirurga. Ta potrebuje za dober rezultat obilo znanja in izkušenj ter individualen pristop. Pacientke mora tudi seznaniti s spremembami, ki bodo posledice hormonskih sprememb in sprememb v telesni teži.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.