logo

Lasersko zdravljenje žilnih nepravilnosti

Prirojene in pridobljene žilne spremembe kože in podkožja so pogost zdravstveni problem, a tudi estetska motnja in neredko psihosocialni problem. Razvoj laserske tehnologije v zadnjih letih je omogočil učinkovito in varno zdravljenje številnih benignih žilnih sprememb. Cilj je selektivno uničenje razširjenih žil in ohranitev preostalih kožnih struktur ter vzpostavitev normalne barve in površine kože. Da ne pride do poškodbe povrhnjice in neželenih stranskih pojavov, uporabljamo različne načine hlajenja. Za povrhnje ležeče spremembe s tankimi žilami uporabljamo krajše valovne dolžine, za globlje ležeče in debelejše žile pa moramo uporabiti daljše valovne dolžine, ki prodirajo globlje ter omogočijo enakomernejše pregretje svetline žile.

Ognjeno znamenje

Ognjeno znamenje ali znamenje portskega vina (Naevus flammeus) je najpogostejša žilna malformacija, ki nastane zaradi napake v razvoju kapilarnih pletežev. Sprva se pokaže kot sprememba rdeče ali rožnate barve v ravnini kože, ki lahko v prvem letu starosti posvetli, nato pa postaja temnejše rdeče ali vijolične barve, postane tudi debelejša in vozličasta. Nikoli se ne zmanjša ali izgine in v različnih starostnih obdobjih povzroča psiho-socialno motnjo. Z laserskim zdravljenjem je ne moremo popolnoma odstraniti, lahko pa jo glede na barvo in površino naredimo bolj podobno zdravi koži. Večinoma je potrebnih od dve do dvanajst zdravljenj z od šest- do osemtedenskimi presledki.

Vensko jezerce

Vensko jezerce se pojavlja pri odraslih, na predelih, izpostavljenih soncu, najpogosteje na obrazu – zlasti na meji med ustnično rdečino in kožo – kot gladka, 1−5 mm velika, temno modro/črna iztisljiva sprememba, ki je običajno nekoliko dvignjena nad ravnino kože. Uspešno se lahko zdravi z laserjem Nd:YAG valovne dolžine 1.064 nm.

Pajkasto znamenje

Pajkasta znamenja so dokaj pogosta, običajno kot temno rdeč vozlič na koži, iz katerega potekajo razširjene kapilare, ki spominjajo na pajkove nožice. Nastanejo po piku žuželk ali po poškodbi, zlasti pri otrocih, največkrat na obrazu.

Razširjene žilice na obrazu

Teleangiektazije na obrazu so vidno razširjene žilice, ki so pogost kozmetični problem predvsem svetlopoltih ljudi. Poleg dedne nagnjenosti poznamo več dejavnikov, ki povzročajo razširjene žilice različnih oblik.Vzdolžne in razvejane se pojavljajo predvsem v predelu nosu, medtem ko so pajkaste pogostejše na licih. Velikost in oblika spremembe določa izbiro optimalnega laserja za zdravljenje. Na lasersko zdravljenje se bolje odzovejo žilice manjšega premera (pod 0,4 mm).

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov

So iz estetskega vidika v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk. Pojavijo se zaradi dedne nagnjenosti, vplivov hormonov, debelosti in staranja. Metoda za zdravljenje ostaja skleroterapija. Uspešnost bistveno izboljšamo, če sklerozacijo dopolnimo z laserskim zdravljenjem ven, ki imajo premer do 1 mm, ter ven v predelu gležnjev in kolen, ki jih težko injiciramo. Lasersko lahko zdravimo vene s premerom do 5 mm, vendar uspešnost zdravljenja upada z naraščajočim premerom in globino spremembe. Povrhnje (rdeče) teleangiektatske venule s premerom do 1,5 mm zdravimo z laserjem KTP, za večje (modre) pa uporabimo laser Nd:YAG. Meja je zgolj orientacijska, saj natančna določitev parametrov oziroma izbira laserja in spremenljivk temelji na kliničnih izkušnjah. Za zadovoljiv učinek je običajno potrebno večkratno zdravljenje. Končni rezultat ocenjujemo osem tednov po zadnjem zdravljenju.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.