logo

Liposukcija

Liposukcija sodi med najpogostejše posege v estetski kirurgiji. Cilj posega je preoblikovanje telesa in ne izguba telesne teže. Primerna je za paciente z lokaliziranim nakopičenjem maščobe, ki je ni mogoče odstraniti z dieto in telesno aktivnostjo. Pri ženskah se maščoba kopiči na bokih in stegnih, pri moških pa v trebuhu in zgornjem delu trupa. Predeli, primerni za liposukcijo, so trebuh, boki, notranji in zunanji del stegen ter notranji del kolen. Redkeje napravimo liposukcijo na dojkah in vratu. Rezultati so odvisni tudi od starosti pacienta in kakovosti, prožnosti kože.

Postopek

Danes poznamo več različnih kirurških tehnik liposukcije, med katerimi je še vedno najpogostejša sukcijska (pri tej maščobo iz določenega dela telesa posesamo), poleg nje pa poznamo še PAL (power assisted liposuction), ultrazvočno in lasersko liposukcijo. Prednosti novejših tehnik so zgolj krajši čas operacije, olajšano delo kirurga ter učinkovitejše sesanje.

Sukcijsko liposukcijo lahko napravimo v lokalni anesteziji ob sedaciji ali v splošni anesteziji. Najprej v predele, predvidene za liposukcijo, vbrizgamo tekočino, ki vsebuje fiziološko tekočino, adrenalin in lidokain, kar olajša sesanje maščobe ter zmanjša krvavitev. Nato skozi več kratkih, le nekaj milimetrov dolgih rezov uvedemo kanilo, s katerim nakopičeno maščobo najprej razbijemo na manjše fragmente in jo nato z vakuumom posesamo v poseben rezervoar. Po posegu svetujemo od štiri do šest tednov uporabo kompresijskih oblačil (www.lisca), ki zmanjšajo nevarnost za nastanek podplutb in otekanje ter olajšajo koži prilagajanje na nov obseg teles. Izsesano maščevje lahko po predhodni obdelavi tudi uporabimo kot polnilo za povečanje dojk ali zapolnitev drugih prostorninskih vrzeli na telesu.

Možni zapleti

Zapleti po liposukciji so redki in so lahko lokalne ali sistemske narave. Od lokalnih zapletov se lahko po posegu pojavijo podplutba, oteklina in zmanjšana občutljivost kože. Ti zapleti izzvenijo po dveh do treh tednih. Redko pride do odmrtja maščobe ali vbočenja kože kot posledice pretiranega posrkanja maščobe. Med sistemskimi zapleti je sicer zelo redka, a zelo nevarnapljučna embolija.

Postopek je relativno enostaven, vendar skriva tudi pasti, zato so potrebni natančen pogovor in pregled pred posegom ter natančna izvedba. Nove, moderne tehnike z laserjem ali ultrazvokom ne vplivajo bistveno na končni rezultat. Pogosto je liposukcija tudi zelo uporabna dodatna, komplementarna tehnika drugim estetskim posegom.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.