logo

Piling

Mehanični in kemični piling

Poznamo tri metode mehaničnega pilinga: dermabrazija, mikrodermabrazija in terapija z radiofrekvenčnimi valovi. Pri dermabraziji uporabljamo za odstranjevanje povrhnjih delov kože ročno rotacijsko brusilko. Globino delovanja uravnavamo s pritiskom brusilke na površino, s hitrostjo vrtenja nastavka, z zrnatostjo/grobostjo nastavka, trajanjem postopka, odvisna pa je tudi od tipa in strukture kože. Z mikrodermabrazijo izravnamo kožne površinske nepravilnosti in spremembe pigmentacije. Za terapijo finih gub ni zelo uspešna. Ker prodre samo skozi zgornjo plast kože, lahko mikrodermabrazijo ponavljamo. Postopek navadno ni boleč in ne potrebuje splošne anestezije.

Kemični piling ali luščenje

je kontrolirano odstranjevanje vrhnjice in/ali površinskega dela usnjice z namenom izboljšati in obnoviti strukturo ter pigmentacijo kože. Glede na globino prehajanja sredstva delimo piling na površinski, srednje globoki in globoki. S sredstvi za površinski piling namerno poškodujemo zgolj najbolj zgornje plasti kože. S sredstvi za srednje globoki piling poškodujemo zgornji del kože vključno z zgornjim delom usnjice. Sredstva za globoki piling uporabljamo le na obrazu in z njimi poškodujemo zgornje plasti kože do sredine usnjice.

Postopek

Postopek je odvisen od kemičnega sredstva, ki ga uporabimo, in globine poškodbe kože. Na čisto kožo namažemo sredstvo in ga pustimo učinkovati točno določen čas. Nato sredstvo odstranimo in predpišemo ustrezno nego kože. Po površinskem pilingu koža ne potrebuje posebne nege, medtem ko moramo po srednje globokem in globokem pilingu poskrbeti za nego kože z aplikacijo vazelina, da preprečimo preveliko izgubo vode iz poškodovane kože. Četrti dan po posegu lahko začne pacient uporabljati ličila ter čistilne in vlažilne kreme. Pri srednje globokem pilingu je priporočljivo nanašanje belilne kreme s hidrokinonom vsaj en teden po posegu, saj s tem preprečimo ponovno pigmentacijo zaradi izločanja hormonov in izpostavljenosti UV-sevanju. Pomembna je zaščita pred sončnimi žarki z uporabo sončnih krem z zaščitnim faktorjem nad 30.

Možni zapleti

Kemični piling je relativno varen postopek pomlajevanja kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri pacientov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simplex morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.