logo

Povečanje dojk

Povečanje dojk sodi med najpogostejše estetske operacije. Je skupno ime za različne kirurške posege, ki imajo enak cilj: lepši in naraven videz ter povečanje dojk v skladu s telesom. Na osnovi anatomskih danosti in želje bolnice izberemo ustrezen silikonski vsadek. Določimo njegove prostornino, obliko, površino in polnilo. Kirurško povečanje dojk navadno opravimo v splošni anesteziji v bolnišnici ali strokovno usposobljenem centru. Dolžina operacije je odvisna od izbire velikosti vsadka in načina vstave. Navadno traja od eno do dve uri. Izbrani kirurg naredi nekaj centimetrov dolg rez na mestu, ki ga med pregledom pred posegom izbere z bolnico.

  • Najpogosteje izberemo rez v gubi pod dojko, ki je skrit v kožni gubi pod dojko in omogoča dobro preglednost med operacijo in enostavno vstavo silikonskega vsadka.
  • Rez ob kolobarju je zelo dobro skrit, vendar ni primeren za vse bolnice.
  • Rez v pazduhi je primeren za ženske, ki ne želijo imeti brazgotin na dojkah.

Vsi rezi imajo svoje prednosti in slabosti, za posledico pa nekaj centimetrov dolgo brazgotino na koži, ki estetsko največkrat ni moteča. Ne glede na izbiro reza pa je pomembno, da izberemo primeren položaj vsadka. Vsadke lahko med kirurškim povečanjem dojk namestimo pod mlečno žlezo (podžlezna vstava) ali pod veliko prsno mišico (podmišična vstava).Pogosto se odločimo za sodobno dvonivojsko vstavo (biplanarna ali »dualplain«), pri kateri dobimo boljšo obliko spodnjega pola dojke, zgornji del vsadka pa prekrijemo z mišico (rob vsadka ni viden ali tipen).

Navadno imajo bolnice nekaj dni po operaciji zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože ter pritiska na čutilne živce. Največje bolečine so v prvih 24 do 72 urah in jih blažimo z različnimi sredstvi proti bolečinam. Dojke so sprva nekoliko otekle in boleče na pritisk. K hitrejšemu okrevanju in primernem položaju dojk pomembno prispeva tudi uporaba posebnega nedrčka ali kompresijskega perila. To je oblikovano tako, da omogoča dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšuje bolečine. Več informacij o kompresijskem perilu dobite tukaj. Okrevanje je različno dolgo in odvisno od številnih dejavnikov (lastnosti tkiva, velikosti vsadka, mesta vstave itn.).

Možni zapleti

Zapleti so redki. Med akutne zaplete sodijo krvavitev (hematom) in vnetje. Med kasne zaplete pa zlasti nastanek moteče tkivne ovojnice, ki lahko spremeni obliko dojke in povzroča bolečine, pri 15 odstotkih bolnic je posledica operacije trajna sprememba občutljivosti bradavice, pri manj kot 1 odstotku pacientov pa klinično opazna okužba okoli vsadka. Pomemben zaplet je tudi asimetrija, ki je lahko posledica premika ali tkivnih sprememb v okolici vsadka. Treba se je tudi zavedati, da vsadki niso trajni.

Neustrezno izbran vsadek, vsadek slabe kakovosti, nameščen na neustrezno mesto, s slabo kirurško tehniko in slabim poznavanjem anatomskih različic lahko povzroči številne zaplete in dolgotrajne posledice, ki vplivajo na kakovost življenja.Zato zgolj cena posega nikoli ne sme biti glavno merilo za estetsko povečanje dojk. Z natančnim pogovorom in dobrim pregledom ter pravilnim izborom silikonskega vsadka, natančno izvedeno operacijo, z nežnim ravnanjem s tkivi in ustrezno zaščito pred vnetjem lahko dosežemo telesno skladnost in omogočimo, da se ženska po krajšem posegu srečna in samozavestna vrne v delovno okolje ter družabno življenje.

Pri izbiri ustreznega vsadka so pomembni:

  • Oblika vsadka: Izberemo lahko različne vsadke glede na obliko in velikost dojk. Z anatomskimi vsadki lahko dosežemo bolj naravno obliko dojke. Vsadek je lahko nizkega, srednjega ali visokega profila, različno širok in visok.
  • Površina vsadka: Najpogosteje izberemo vsadek s hrapavo (teksturirano) površino, ki omogoča vraščanje tkiva v vsadek. To preprečuje premike in rotacije vsadka ter tudi nastanek čvrste tkivne ovojnice okoli vsadka. Vsadki z gladko površino imajo sicer tanjšo tkivno ovojnico, vendar pa jih je več.
  • Prostornina: Za prostornino vsadka se odločimo zlasti na osnovi prostornine dojk in želje bolnice. Ker sta cilj estetske operacije telesna skladnost in lepota, moramo natančno izmeriti bazo dojke, ki določa prostornino vsadka. Najpogosteje uporabljamo vsadke s prostornino od 180 do 350 ml. Pri ženskah z večjimi dojkami in širokim prsnim košem pa uporabimo vsadke s širšo bazo in večjo prostornino (300–450 ml).
  • Polnilo vsadka: Vsadki so lahko napolnjeni s silikonskim gelom ali fiziološko raztopino. Glavne prednosti vsadkov, ki so napolnjeni s fiziološko raztopino in jih pri nas redko uporabljamo, so: nizka stopnja nastanka tkivnih ovojnic okoli vsadka, hitro prilagajanje telesni temperaturi, ob morebitnem puščanju se tekočina varno absorbira. Glavni slabosti sta gubanje vsadka (angl. wrinkling), ob puščanju pa se lahko vsadek popolnoma izprazni. Glavna prednost silikonskega polnila je bolj naravna oblika. Slabosti pa so: višja verjetnost nastanka tkivnih ovojnic, počasno prilagajanje telesni temperaturi (plavanje v hladni vodi), ob pretrganju ovojnice (rupturi) lahko pride do vnetja in granulomov. Sodobni vsadki vsebujejo koheziven gel, ki je čvrstejši (kot mehki gumijasti bonboni) in se ne razlije.

Osebno mnenje: pri povečanju dojk je cilj dolgoročna telesna skladnost. To lahko dosežemo le, če so usklajeni želje pacientke, strokovno mnenje izkušenega kirurga in telesne danosti. Nerealne želje in izbira prevelikih vsadkov pogosto vodijo v dolgoročne zaplete in slab estetski rezultat (nagubanje vsadkov, vsadki so pod tanko kožo opazni, koža postane razvlečena, dojke se lahko povesijo). Preveč povečane dojke lahko povzročijo tudi funkcionalne težave in bolečine pri telesni aktivnosti. Vsak kirurg, ki se ukvarja s povečanjem dojk, mora opraviti natančen pregled in meritve ter pacientki omogočiti, da pred posegom preizkusi vsadke različnih velikosti.

Pri povečanju dojk je cilj dolgoročna telesna skladnost. To lahko dosežemo le, če so usklajeni želje pacientke, strokovno mnenje izkušenega kirurga in telesne danosti. Nerealne želje in izbira prevelikih vsadkov pogosto vodijo v dolgoročne zaplete in slab estetski rezultat (nagubanje vsadkov, vsadki so pod tanko kožo opazni, koža postane razvlečena, dojke se lahko povesijo). Preveč povečane dojke lahko povzročijo tudi funkcionalne težave in bolečine pri telesni aktivnosti.

Varnost uporabe silikonskih vsadkov

Silikon je netoksična in nekancerogena snov, ki sproži zelo malo tkivne reakcije in jo v medicini že zelo dolgo uporabljamo. Po izkušnjah je uporaba silikona varna in doslej zbrani znanstveni dokazi ne kažejo nobene zanesljive povezave med silikonskimi vsadki ter pojavom kakršne koli bolezni. Poleg tega se silikon uporablja v živilski, farmacevtski in kozmetični industriji in večina ljudi prihaja v taki ali drugačni obliki vsakodnevno v stik z njim. Raziskave so pokazale, da dojenčki, ki jih prehranjujejo po steklenički s pripravljeno hrano, zaužijejo več silikona kot dojeni otroci mater, ki imajo silikonske vsadke. Prav tako je ugotovljeno, da so molekule silikona tako v mleku mater brez silikonskih vsadkov kot tistih s silikonskimi vsadki. Od začetka uporabe silikonskih vsadkov smo priča številnim izboljšavam v njihovem razvoju, tako v kakovosti materiala kot pestrosti oblik.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.