logo

Zmanjšanje dojk

Velika prostornina dojk je lahko posledica hormonskega neskladja ali povečane količine žlezno-fibroznega in maščobnega tkiva dojke ter lahko povzroči estetsko in funkcionalno motnjo. Bolnice se pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu, ramenih ter vratu, kroničnega glavobola, ponavljajočih se vnetij kože v gubi pod dojko. V ekstremnih primerih se lahko pojavi degenerativna obraba sklepov vratne in prsne hrbtenice. Pri čezmerno velikih dojkah ne odpravljamo zgolj estetske motnje, temveč skupek simptomov, ki so posledica povečane prostornine, teže dojk. Navadno zgolj izguba telesne teže in posebni nedrčki niso učinkoviti. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Postopek

Poznamo več metod kirurškega zdravljenja. Prva je liposukcija; lahko kot izolirana metoda ali kot dodatek drugim kirurškim metodam. Pri liposukciji lahko izsesamo več kot 800 ml maščobnega tkiva. Njena glavna prednost so majhne brazgotine, vendar z njo lahko vplivamo zgolj na prostornino dojke, ne pa tudi na obliko. Po njej so lahko dojke zaradi odvečne kože še bolj povešene.

Mnogo pogosteje se pri korekciji prevelikih dojk odločimo za kirurško tehniko z izrezom odvečne kože in žleznega tkiva, podobno kot pri dvigu dojk. Poznamo različne tehnike korekcije prevelikih in povešenih dojk. Skupni vsem tehnikam so izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj. Včasih si pomagamo tudi z liposukcijo posameznih predelov dojk. Končni cilj so telesno skladni, simetrični dojki primerne velikosti in oblike ter odprava funkcionalnih težav. Pred posegom sta nujno potrebna natančno načrtovanje operacije in naris. Pomembna je natančna zaustavitev krvavitve (hemostaza) med posegom, po operaciji namestimo drenažne cevke. Posledica operacije je brazgotina okoli kolobarja in navzdol v obliki narobe obrnjene črke T. Po operaciji svetujemo uporabo posebno oblikovanih kompresijskih nedrčkov.

Možni zapleti

Mednje sodijo slabša občutljivost bradavice pri 9 do 25 odstotkih, težave pri celjenju ran v do 19 odstotkih, slaba prekrvljenost in delno odmrtje bradavice v 4 do 7 odstotkih, grde brazgotine v 4 odstotkih. V literaturi so opisani različni podatki o zmožnosti dojenja, odvisno od izbrane kirurške tehnike lahko po posegu doji od 65 do 91 odstotkov bolnic. Med preostale zaplete uvrščamo odmrtje dela maščevja, hipertrofične brazgotine, asimetrijo, premajhno ali čezmerno redukcijo, okužbe, spremembo oblike in bolečine. Ob dobro načrtovani in izvedeni operaciji so zapleti redki.

Z natančnim pregledom pred posegom, dobrim načrtovanjem, ustreznim narisom in dobro tehnično izvedbo operacije lahko popolnoma spremenimo obliko in velikost dojk.

Telesna skladnost in odprava funkcionalnih motenj morata biti glavna cilja operacije. Bolnica se mora na poseg primerno pripraviti in upoštevati tudi obdobje rehabilitacije. Če so izpolnjeni vsi pogoji, lahko pričakujemo bistveno izboljšanje kakovosti življenja ženke.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.