logo

Korekcija dojk pri moškem

Čezmerno izraženo žlezno tkivo dojk pri moškem (ginekomastija) se pojavi v različni obliki pri 30 odstotkov moških. Več kot 65 odstotkov dečkov v adolescenci ima v obojestransko ginekomastijo. Primarni vzrok je neskladje med količino estrogenov in androgenih hormonov, in sicer je več estrogenov. Najpogosteje je idiopatska, lahko je fiziološka, manj pogosti vzroki pa so lahko posledice patološkega dogajanja, ciroze, tumorjev ali čezmernega delovanja nadledvičnice ali testisov. Med preostale vzroke štejemo farmakološke učinke različnih zdravil.

Postopek

Pred posegom povprašamo bolnika po začetku nastanka, času trajanja, simptomih, uporabi zdravil in drugih zdravstvenih težavah. Med pregledom ugotovimo delež maščobnega in žleznega tkiva, ptozo, količino odvečne kože, opišemo poraščenost. Glede na rezultate pregleda se morda odločimo še za dodatne preglede testisov in hormonskega statusa, pregled ščitnice in jeter. Zdravljenje je odvisno od vzroka. Pri patološki ginekomastiji je treba odstraniti vzrok oziroma odkriti bolezen. Če so vzrok kemična sredstva, je treba prekiniti terapijo, ki povzroča ginekomastijo.

Pri kirurškem zdravljenju lahko uporabimo liposukcijo in izsesamo odvečno tkivo. Pogosteje pa je potrebna korekcija, pri kateri skozi manjši rez na spodnjem robu kolobarja odstranimo mlečno žlezo in maščevje. Če ugotovimo, da je poleg mlečne žleze obilno podkožno maščevje (žlezno-maščobni ali maščobni tip ginekomastije), si pomagamo tudi z liposukcijo. Pri višji stopnji ginekomastije pa je izražen višek kože, zato je treba izbrati podobno kirurško tehniko kot pri mastopeksiji (korekciji dojk pri ženski). Operacija poteka v lokalni ali splošni anesteziji. Smiselno je, da pacient po posegu od dva do tri tedne uporablja kompresijski trak, ki ga dobi že pred posegom.

Zapleti

Mednje uvrščamo čezmerno korekcijo, slabo brazgotinjenje, podkožno krvavitev, nabiranje sokrvic, premajhno korekcijo. Pri natančno izvedeni operaciji so zapleti redki in večina bolnikov je z operacijo zadovoljna.

Moški s povečanimi dojkami navadno z oblačili ne morejo dovolj prekriti te estetske motnje, z dobro izbrano kirurško tehniko pa lahko v kratki operaciji estetsko telesno motnjo odpravimo. Če poseg opravi izkušen kirurg, so brazgotine dobro skrite in estetski rezultat povsem naraven, kar pomembno vpliva na samopodobo posameznika.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.