logo

Fotopletizmografska preiskava venskega sistema nog

Preiskava je preventivne, orientacijske narave, namenjena je odkrivanju oseb s kronično vensko boleznijo. Je računalniško vodena, neinvazivna, neboleča in enostavna, izvedba traja približno 10 minut.

Temelji na merjenju časa ponovne polnitve drobnega žilja kože in podkožja po dejavnosti mišične črpalke goleni. Pri kronični venski bolezni se zaradi slabo delujočih venskih zaklopk in povratnega toka krvi drobno žilje kože in podkožja napolni hitreje, kot pri zdravih in normalno delujočih venah nog. S preiskavo ugotavljamo tudi učinkovitost mišične črpalke – sposobnost aktivacije mišic v mečih. Izvedemo jo tako, da zdravstveni tehnik preiskovancu, ki sedi, 10 cm nad notranjima gležnjema namesti senzorja. Potem, ko najprej eno minuto mirno sedi, s petami na tleh desetkrat dvigne sprednji del stopal od tal in aktivira mišično črpalko nog – s tem oponaša gibanje nog med hojo.

Venski sistem nog se ob taki aktivnosti izprazni. Po končani aktivnosti preiskovanec spet eno minuto mirno sedi. Aparat ves čas meri spremembe prekrvavljenosti kože in jih prikaže v obliki fotopletizmografske krivulje. Čas polnitve drobnega žilja kože in podkožja, ki je krajši od 25 sekund, je bolezenski. Če je čas polnitve daljši od 25 s, je venski sistem nog zdrav.

V primeru patoloških vrednosti je svetujemo pregled pri flebologu.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.