logo

Kemični piling

Kemični piling oziroma kemično luščenje kože je zdravljenje z nanosom organske kisline, s katero izzovemo nadzorovano poškodbo ter posledično luščenje in regeneracijo. Postopek je minimalno invaziven. Uporabljamo ga za zdravljenje od sonca poškodovane kože z aktiničnimi keratozami pa tudi za zdravljenje aken. Izkoriščamo ga tudi za izboljšanje videza kože v antiaging medicini (gubice, pigmentne lise – hiperpigmentacije, brazgotine, razširjene pore).

Postopek izvedemo tako, da na kožo za kratek čas nanesemo eno ali več organskih kislin, s katerimi izzovemo nadzorovano poškodbo ter posledično luščenje in regeneracijo. Ko se koža po posegu obnovi, ima boljšo teksturo in lepši videz.

Kakšne vrste kislin so na voljo?

Za izvedbo kemičnega pilinga obstaja več vrst organskih kislin. Med sadnimi alfa hidroksi kislinami (AHA) najpogosteje uporabljamo glikolno kislino. Piruvična kislina je alfa keto kislina in hkrati tudi povsem naravna snov, ki nastaja v našem organizmu med presnovo. Salicilna kislina, ki je beta hidroksi kislina, ima tudi protivnetni učinek in je odlična za zdravljenje aken. Triklorocetna kislina (TCA) prodira globje in z njo lahko dosežemo najbolj opazen pomlajevalni učinek.

Na kakšen način deluje kemični piling?

Nekatere kisline delujejo tako, da zmanjšajo povezanost celic povrhnjice in na ta način omogočijo površinsko luščenje, druge okvarijo beljakovine v celici in povzročijo njeno uničenje. Globina delovanja in končni učinek je odvisen od vrste kisline pa tudi od njene koncentracije, kislosti, načina aplikacije in vrste kože.

Glede na globino delovanja ločimo zelo površinske, površinske, srednje globoke in globoke pilinge. Zelo površinski deluje le na zgornji del povrhnjice, površinski na celotno povrhnjico, srednje globoki prodre v zgornji del usnjice, globoki pa v spodnji del usnjice. Kozmetični pilingi, ki jih lahko izvedemo doma ali v kozmetičnem salonu, se po svoji učinkovitosti ne morejo primerjati z medicinskimi. Izvajajo se z zelo nizkimi koncentracijami kislin, ki le nekoliko odluščijo vrhnji, poroženeli sloj povrhnjice. Ker kože ne poškodujejo, ne sprožijo želenih procesov obnove.

Ponavadi kisline nanašamo na obraz, pa tudi na vrat, dekolte, hrbet in roke. Koža se po posegu obnovi z delitvijo celic v spodnjem delu povrhnjice ali v dlačnih mešičkih. Na ta način izginejo pigmentne nepravilnosti, hrapavost in zelo plitve gubice. Vsi pilingi razen zelo površinskih povzročijo tudi vnetje, ki vzpodbudi tvorbo novih kolagenskih in elastičnih vlaken v usnjici, torej obnovo in preoblikovanje usnjice, kar zmanjša izraženost gub. Salicilna kislina ima poleg luščečega tudi protivnetni učinek in, ker zelo dobro prehaja v dlačne mešičke, je odlična izbira za zdravljenje aken. Zmanjšuje tudi pigmentne nepravilnosti in brazgotine, ki so posledica aken.

Kaj lahko pričakujete po posegu?

Po posegu lahko pričakujete gladko kožo, zoženje por, pobleditev pigmentnih lis in zgladitev drobnih gubic. Zmanjša se izraženost aktiničnih keratoz in majhnih brazgotin. Pri blagi do zmerni obliki aken dosežemo izboljšanje.

Kako poteka poseg?

Za izvedbo kemičnega pilinga je najprimernejši jesensko-zimski čas, ob dobri zaščiti pred soncem pa ga lahko izvedemo kadar koli. Postopek, ki ga ambulantno izvede izkušen terapevt, traja približno pol ure. Najprej je treba dobro očistiti kožo, kar omogoči enakomerno prodiranje kisline v globino. Po nanosu kisline se pojavi blag pekoč občutek, ki ga lajšamo s hlajenjem. Delovanje kisline traja le nekaj minut (1–10 minut). Nato kislino nevtraliziramo in tako ustavimo njeno delovanje, pri tistih, ki se nevtralizirajo same, pa s površine kože odstranimo njene ostanke. Pekoč občutek traja še nekaj minut, sledi blag občutek zategovanja. Na kožo takoj po pilingu nanesemo negovalno kremo za regeneracijo in kremo z zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred soncem. Za optimalen učinek je potrebna serija posegov, običajno 3–4 posegi v 2–4 tedenskih razmakih.

Kaj se dogaja po posegu?

Regeneracija pri srednje globokem pilingu traja teden dni, pri površinskem pa nekaj dni. Vedno pričakujemo luščenje kože. To ni neželen učinek pač pa zaželen pojav. Pri zelo površinskem in površinskem pilingu je luščenje minimalno in komaj opazno, pri srednje globokem pa traja teden dni. Koža je prve dni po posegu pordela in blago otečena. Prve dni je tudi občutljiva, zato jo je treba skrbno negovati s pripravki za občutljivo kožo oziroma za regeneracijo. Ker izpostavljenje soncu po posegu lahko povzroči neželeno hiperpigmentacijo, se je treba še več tednov izogibati izpostavljanju soncu in kožo dobro ščititi s kremo z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50 ali 50+).

So možni zapleti?

Neželeni pojavi so ob ustrezno izvedenem postopku in ustrezni negi kože po posegu zelo redki. Dermatolog, ki dobro pozna delovanje kože, je najbolje usposobljen zdravnik za varno izvedbo kemičnega pilinga. Lahko se pojavi prehodna prekomerna rdečica ali pigmentacija kože, drobne bele ciste – milije, bakterijska okužba ali izbruh herpesa na obrazu. Med resnejše možne zaplete štejemo pojav brazgotin oz. trajne neželene spremembe pigmentacije. Možnost za zaplete je pri strokovno izvedenem postopku zelo majhna. Vprašanja, ki jih zastavimo pred posegomom z namenom, da predvidimo morebitne zaplete:

  • Imate ponavljajoče se epizode herpesa na ustnicah oziroma obrazu?
  • Ste imeli v zadnjih šestih tednih kirurški ali laserski poseg na obrazu?
  • Ste imeli v zadnjih treh tednih na obrazu depilacijo z voskom?
  • Ste v zadnjih šestih mesecih jemali izotretinoin (Roaccutane®)?
  • Se vam po poškodbah tvorijo grde brazgotine oziroma se nagnjeni k prekomerni pigmentaciji kože?
  • Ste noseči ali dojite?
  • Imate kakršno koli alergijo oziroma ste preobčutljivi na zdravila?

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.