logo

Kolonoskopija

Pregled širokega črevesa (kolonoskopija) opravljamo samoplačniško in v okviru pogodbe z ZZZS (na napotnico). Zaradi velikega števila bolnikov je predvidena čakalna doba, ki je objavljena tukaj. Če se odločite za samoplačniški pregled čakalne dobe ni, na pregled lahko pridete že v nekaj dneh.

Opravljamo tudi kolonoskopijo v sedaciji (brezbolečinska kolonoskopija). Preiskavo opravljamo samoplačniško.

Opravjlamo tudi kolonoskopije v okviru programa SVIT. V tem primeru se na kolonoskopijo naročite preko klicnega centra SVIT. Na voljlo Vam je brezplačno parkirišče pred kliniko.

Kolonskopijo opravljamo z najmodernejšo opremo Olympus. V našem centru pri preiskavi vpihujemo namesto zraka ogljikov dioksid, kar še dodatno zmanjša bolečine in občutek napetosti med in po preiskavi.

Kolonoskopijo opravljamo tudi v analgosedaciji ali v splošni anesteziji. Za analgosedacijo oziroma anestezijo je potrebno doplačilo

Kdaj se odločamo za kolonoskopijo?

Kolonoskopija velja za zelo zanesljivo diagnostično preiskavo, pri kateri lahko odkrijemo pomembne predrakave in rakave spremembe v debelem črevesu in danki ter še nekatere druge bolezenske spremembe črevesne sluznice, kot so vnetne bolezni črevesa, divertikli in žilne spremembe. Za kolonoskopijo se odločamo pri diagnostiki dolgotrajne driske, sumu na krvavitev iz črevesja, odvajanju krvi, hujšanju, nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, družinski obremenitvi z rakom debelega črevesa, preventivno v okviru programa SVIT.

Kako poteka preiskava?

Za dobro preglednost je potrebno pred preiskavo posebno čiščenje črevesa, ki ga dosežemo s posebnim režimom uživanja hrane dan pred posegom in pitjem predpisane odvajalne tekočine neposredno pred preiskavo. Kolonoskopija traja povprečno 30 min. Pred preiskavo analni kanal tudi lokalno anesteziramo. Med kolonoskopijo boste ležali sprva na boku, kasneje pa se lega spreminja glede na potek preiskave. Preko kolonoskopa, ki ga uvedemo skozi analno odprtino, spremljamo in ocenjujemo črevesno sluznico. Med preiskavo zaradi boljše preglednosti v črevo vpihujemo manjšo količino ogljikovega dioksida. Zato boste lahko občutili bolečino, napihnjenost, krče in pretakanje. Če med preiskavo ugotovimo spremembe na sluznici, uvedemo preko inštrumenta kleščice in odvzamemo delček sluznice ter ga pošljemo na histopatološki pregled. Kadar naletimo na polipe, jih z zanko in s pomočjo električnega toka odrežemo. Če je polipov veliko in vseh ni mogoče odstraniti naenkrat, je potrebno kolonoskopijo ponoviti. V primeru, da je polip velik in varna endoskopska odstranitev ni mogoča, svetujemo operacijo in kirurško odstanitev polipa. Odvzem koščka sluznice in odstranitev polipa praviloma nista boleča. Po opravljeni preiskavi vas bomo seznanili z izsledki preiskave.

Kako je z jemanjem redne terapije pred preiskavo?

Večino zdravil, ki jih redno jemljete, lahko na dan preiskave vzamete z vodo, kot običajno. Nekaj dni pred preiskavo prenehajte jemati pripravke železa. Če ste sladkorni bolnik in se zdravite z inzulinom, boste na dan preiskave zaradi čiščenja in priprave na koloskopijo potrebovali manj inzulina. O odmerku inzulina se posvetujte s svojim zdravnikom. Če jemljete antikoagulantna zdravila (Marevan ali heparin) se teden dni pred predvideno preiskavo oglasite v antitrombotični ambulanti zaradi prilagoditve odmerka.

Ali je kolonoskopija lahko tudi nevarna?

Kolonoskopija in polipektomija sta običajno varni, vendar ju, tako kot druge posege v telo, lahko spremljajo zapleti. Odstranitev polipa ali delčka sluznice lahko sproži manjšo krvavitev, ki običajno mine sama. Včasih, predvsem pri odstanitvi velikih polipov, je lahko krvavitev iz rezne ploskve večja, in jo je potrebno zaustaviti. Na mesto krvavitve vbrizgamo zdravilo adrenalin in apliciramo kovinsko sponko. Zelo redko je pri hujših krvavitvah potrebna transfuzija krvi ali celo operacija. Prav tako zelo redko pride do poškodbe ali celo predrtja črevesne stene. Tudi v tem primeru je zdravljenje operativno.

Po zaključeni preiskavi

Po preiskavi boste lahko občutili napihnjenost ali krče v trebuhu, ki bodo po odvajanju vetrov minili. Lahko jeste, vendar uživajte manjše obroke lahke, kuhane hrane. Če vam bomo opravili polipektomijo, svetujemo, da vsaj en dan po preiskavi počivate doma. Opazujte blato zaradi možne krvavitve, ki se lahko pojavi tudi nekaj dni po posegu. Če opazite večjo krvavitev iz črevesa, močno bolečino ali povišano telesno temperaturo z mrzlico, se morate nemudoma odpraviti v področno urgentno zdravstveno ustanovo. V tem primeru vzemite izvid koloskopije s seboj.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.