logo

Kronična venska bolezen

O kronični venski bolezni govorimo, kadar vene nog ne uspejo več učinkovito odvajati venske krvi proti srcu in le-ta v njih zastaja ali teče celo v napačno smer, to je navzdol, kar imenujemo povratni tok ali refluks. Vene se trajno razširijo in venske zaklopke postanejo neučinkovite. Pojavijo se značilne težave: utrujene, težke ali boleče noge, otekanje goleni, nočni krči v mečih ali srbež goleni. Nezdravljena bolezen počasi a vztrajno napreduje.

Krčne žile ali varice so razširjene in zvijugane vene na nogah, ki v stoječem položaju močno izstopijo, v ležečem položaju pa so manj opazne. Zaradi nedelujočih venskih zaklopk kri v njih teče tudi navzdol. Zelo tanke razvejane žile rdeče, vijolične ali modre barve imenujemo teleangiektazije ali venektazije ali pajkaste žilice. Te ne povzročajo hujših težav, so pa velikokrat estetsko moteče.

Otekanje nog ali edem se pojavi, ko zaradi zastoja venske kri v nogah iz ven v tkivo prične uhajati tekočina. Najizrazitejši je v predelu gležnjev in se stopnjuje čez dan. Ponoči zaradi ležečega položaja splahni.

Utrujene, težke ali boleče noge so posledica otekline v podkožnem tkivu nog in vnetnega procesa, ki spremlja kronično vensko bolezen. Tako kot oteklina je tudi bolečina v nogah najizrazitejša zvečer in do jutra izveni. Popusti tudi ob hoji.

Nočni krči v mečih so pogost simptom venske bolezni. Od tod izhaja izraz krčne žile. Pojasnimo jih lahko s pomanjkanjem kisika in kopičenjem odpadnih snovi, ki nastajajo med presnovo, in jih slabo delujoč venski sistem ne uspe dovolj učinkovito odplavljati.

Srbeč izpuščaj na golenih ali hipostatični dermatitis je znak napredovale venske bolezni (venskega popuščanja), ko se začnejo pojavljati spremembe na koži. Zaradi oteženega odtekanja venske krvi iz nog v koži nastane vnetje – srbeč ekcem nad notranjim gležnjem. Hipostatični dermatitis je napovednik golenske razjede.

Temneje obarvana koža goleni ali hiperpigmentacija je prav tako znak napredovale venske bolezni (venskega popuščanja). Nastane zaradi uhajanja rdečih krvničk iz kapilarne mreže v tkivo. Njihov pigment se ne razgradi in trajno obarva kožo goleni.

Otrdela in pordela koža nad notranjim gležnjem ali lipodermatoskleroza nastane zaradi vnetnega procesa, ki poteka v spodnjih plasteh kože. Ker ob tem nastaja brazgotinsko tkivo, koža otrdi. Lipodermatoskleroza je prav tako napovednik golenske razjede.

Golenska razjeda predstavlja končni stadij venske bolezni. Nastane, ko je oskrba tkiva s kisikom in hranili tako slaba, da tkivo propade. To se največkrat zgodi nad notranjim gležnjem. Ker jo je težko zaceliti, si je treba prizadevati, da se ne razvije.

Kdaj posumimo na kronično vensko bolezen?

Kadar se zgoraj naštete težave z nogami izboljšajo po hoji ali počitku z dvignjenimi nogami, pomislimo na kronično vensko bolezen. Venske težave značilno poslabša gretje, hlajenje pa jih omili. Kompresijsko zdravljenje – povijanje z elastičnim povojem ali nošenje kompresijskih medicinskih nogavic težave zmanjša oz. odpravi.

Kateri so načini zdravljenja kronične venske bolezni?

Osnovno je kompresijsko zdravljenje – povijanje z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stisnejo (zožijo) preveč razširjene vene, pospešijo cirkulacijo skozi njih in preprečujejo otekanje. Venske težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila – flavonoidi oziroma antioksidanti, ki se jih jemlje v obliki tablet. Ti umirjajo vnetje v venski steni.

Manjše varice je mogoče odstraniti iz obtoka s sklerozacijo – vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo. To povzroči zlepljenje venske stene. Velike krčne žile se lahko odstrani s klasičnim kirurškim posegom. Najsodobnejši načini zdravljenja krčnih žil pa so endovenski posegi: EVLA – endovenska laserska ablacija, RFA – radiofrekvenčna ablacija in NTNT – zapora varic z endovenskim lepilom VenaSeal . Če večjih varic ni ali ko jih odstranimo, lahko opravimo estetski poseg – laserska odstranitev pajkastih ven.

Je mogoče napredovanje kronične venske bolezni upočasniti?

Da. Zelo koristen je zdrav življenski slog. Skrbeti je treba za primerno telesno težo, saj debelost negativno vpliva na vene. Pomembna je redna telesna aktivnost. Hoja, lahen tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje, golf in ples ter stopalne vaje – gibanje v gležnjih z zmernim in enakomernim krčenjem mišic goleni omogočijo, da venska kri pravilno odteka iz goleni proti srcu in v nogah ne zastaja.

Izogibati se je treba dolgotrajnemu stanju ali sedenju, zlasti s prekrižanimi nogami, izpostavljenosti visokim temperaturam in kajenju. Na zmanjšanje obremenitve ven ugodno vpliva tudi počitek z dvignjenimi nogami. Poleti pomaga tuširanje nog s hladno vodo od prstov proti kolenom. Blažje težave lahko ublaži nošenje preventivnih 140 DEN dokolenk, ki rahlo stiskajo goleni, in jemanje venoaktivnih snovi, ki vsebujejo flavonoide.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.