logo

Laktozna intoleranca

Bolezen spada med najpogostejše motnje presnove pri ljudeh. Kljub temu je motnja slabo prepoznavna in zato se ljudje, ki imajo težave po obrokih mleka, le-temu pričnejo izogibati. Ocenjujemo, da ima motnjo 10-15 odstotkov ljudi, pri starejših pa je ta delež še višji, celo 40 odstotkov.

Kaj je laktozna intoleranca?

Bolezen nastane zaradi zmanjšanjega delovanja encima laktaze, ki je potreben za presnovo laktoze. Laktoza je sladkor, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Pomembno je vedeti, da v prehrambeni industriji mleko dodajajo številnim izdelkom in se zato težave lahko pojavijo tudi pri zaužitju dugih prehrambenih izdelkov.

Kakšne težave imamo?

Zaradi nepopolne presnove laktoze nastajajo v črevesju plini in določene kisline kar nato povzroči prebavne težave. Težave so zelo različne in so odvisne tudi od količine zaužite laktoze. Pojavijo se krči, driska, napihnjenost, bolečina v trebuhu. Nekateri imajo lahko tako izrazite težave da potrebujejo pomoč zdravnika. Ta ob sumu na bolezen napoti bolnika na preiskave in predpiše dieto.

Zmanjšanje delovanja encima laktaze, kar je vzrok za bolezen, nastane iz več vzrokov. Poznamo genetsko pogojeno obliko bolezni, pri kateri se s starostjo začne količina encima zmanjševati in tako ima več kot 40% ljudi po 50 letu pomanjkanje encima. Simptomi bolezni se pri nas pojavljajo še pogosteje, saj imajo mleko in mlečni proizvodi pomembno vlogo v sodobni prehrani.

Bolezen se razvije tudi pri vnetnih boleznih črevesja ( Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), po večjih operacijah na črevesju in v sklopu prizadetosti črevesja po obsevanju.
Poznamo tudi obliko bolezni, ki je dedna in se pojavi že pri dojenčkih.

Pomembno je vedeti, da laktozna intoleranca ni enako kot alergija na mleko. Pri slednji gre za nenormalen odziv imunskega sistema na določene mlečne beljakovine.

Zdravljenje

Zdravljenje laktozne intolerance je enostavno: potrebno je upoštevati dieto z omejitvijo uporabe mleka. Laktoza je prisotna v številnih predelanih živilih zato je potrebno spremljati sestavine na deklaraciji. Fermentirani mlečni izdelki ( jogurt, kefir, skuta) imajo manjšo vsebnost laktoze ter vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k razgradnji laktoze. Zato ob uporabi fermentiranih izdelkov težav po navadi ni.

Diagnostika laktozne intolerance?

V diagnostiki laktozne intolerance uporabljamo dihalni test. Na pregled pridemo tešči, zaužijemo raztopljeno laktozo ter nato na določene časovne razmike pihamo v posebno vrečko. Z posebnim aparatom nato analiziramo izdihani zrak. Pri bolnikih z laktozno intoleranco se pojavijo plini v črevesju, ki se deloma prenesejo v kri in izločijo v izdihanem zraku. Preiskava je popolnoma neškodljiva in neboleča ter zanesljiva. Pomembno je le, da bolniki natančno upoštevajo navodila glede diete pred preiskavo ter da pridejo tešči.

Preiskavo lahhko bolniki opravijo na Kliniki Doktor 24.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.