logo

Laserska operacija krčnih žil (EVLA – endovenska laserska ablacija)

Laserska operacija krčnih žil je sodoben pristop zdravljenja kroničnega venskega popuščanja, s katerim iz venskega krvnega obtoka nog trajno izločimo bolezensko spremenjene, razširjene vene – varice ali krčne žile. Te operater zapre z lasersko energijo, ki jo dovede v veno od znotraj.

V primerjavi s klasičnim kirurškim posegom ima laserski poseg številne prednosti. Izvede se ambulantno, v lokalni anesteziji in blagi sedaciji, splošna anestezija ni potrebna. Potek operacije operater ves čas nadzoruje s pomočjo ultrazvoka, zato jo lahko opravi zelo natančno. Pod nadzorom ultrazvoka v okvarjeno veno uvede posebno optično vlakno, preko katerega v veno dovaja visokoenergijsko lasersko svetlobo, ki veno po celotni dolžini toplotno poškoduje in zapre. Funkcijo zaprte vene prevzamejo globoke vene, ki ležijo med mišicami. Nato kirurško odstrani manjše varice skozi 2 mm velike luknjice v koži.

Po posegu se na operirano okončino namesti elastične povoje. Poseg na eni nogi traja približno eno uro in pacient lahko odide domov že pol ure po zaključku in prične takoj hoditi. V primerjavi s klasično operacijo krčnih žil je poškodba tkiv in izguba krvi zanemarljiva, zato je okrevanje po posegu zelo hitro in nezahtevno z minimalnimi pooperativnimi bolečinami. Tveganje za nastanek zapletov je majhno, za nastanek resnih zapletov pa zelo majhno.

Navodila za okrevanje po posegu so nezahtevna in bistveno ne vplivajo na običajno dnevno rutino.

Kako poteka priprava na lasersko operacijo krčnih žil?

Na večer pred posegom svetujemo tuširanje. Na kožo ne nanašajte krem ali losjonov. Na poseg se odpravite oblečeni v udobna, široka oblačila, saj bo operirana okončina po operaciji povita z elastičnimi povoji.

Pred lasersko operacijo krčnih žil ni treba biti tešč, saj poseg opravimo v lokalni anesteziji. Do dve uri pred posegom lahko pojeste še lahek obrok, kasneje pa lahko pijete nesladkane in negazirane tekočine. Zaželeno je, da ne pijete kave, pravega čaja in da se vzdržite kajenja.

Kako je z jemanjem zdravil pred posegom?

Zdravila, ki jih redno jemljete (za visok pritisk, sladkorno bolezen, ipd.), na dan posega zaužijte kot običajno. Zelo pomemben pa je režim jemanja zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi! Jemanje Aspirina prekinite najmanj 7 dni pred operacijo, jemanje Aspirina v zaščitni dozi (Aspirin 100 mg) pa najmanj tri dni pred posegom.

Glede ostalih zdravil proti strjevanju krvi in načina njihovega jemanja – antikoagulantna terapija – se morate najmanj 12 dni pred posegom za določitev režima jemanja zdravila oglasiti na posvet v vaši antitrombotični ambulanti oz. pri specialistu, ki vam je antikoagulantno terapijo predpisal. Na dan posega imejte s seboj laboratorijske izvide, ki ne smejo biti starejši od 1 tedna: hemogram, PČ, INR.

S seboj prinesite tudi izvide o morebitnih drugih predhodnih zdravljenjih, hospitalizacijah ter kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kako poteka laserska operacija krčnih žil?

Po administrativnem sprejemu vas bomo pospremili v prostore za pripravo na poseg. Sprejel vas bo zdravnik – operater, z njim boste imeli priložnost za natančen pogovor, odgovoril vam bo na vsa zastavljena vprašanja. Pregledal vas bo z ultrazvokom in označil veno, ki jo bo operiral. Po pripravi predoperativne dokumentacije vas bomo pripravili na poseg. Za operacijo predvideni predel noge bomo pred posegom obrili.

Pred posegom boste prejeli tableto proti bolečinam in za sprostitev. Poseg bo v celoti potekal v lokalni anesteziji. Z vbriganjem raztopine lokalnega anestetika v operirano področje terapevt omogoči, da je poseg neboleč. Med posegom boste budni.

Operater vas bo ves čas posega spremljal, spraševal o počutju in vas sproti obveščal o poteku operacije. Poseg traja približno eno uro.

Takoj po posegu vam bo medicinska sestra v operacijskem prostoru povila operirano nogo z elastičnimi povoji. Nato se boste samostojno oblekli in uredili.

Po posegu boste približno 30 minut na opazovanju, nato vas bomo z operativnimi izvidi in natančnimi navodili glede terapije in nadaljnjega ravnanja odpustili v domačo oskrbo.

Je potrebno spremstvo?

Da. Po posegu odidete domov v spremstvu, med vožnjo vam priporočamo sedeči ali polležeči položaj z dvignjeno nogo. Lokalna anestezija popusti v nekaj urah po posegu, zato je operirana noga lahko nekoliko neobčutljiva oziroma nerodna, kot bi zaspala.

Kako blažiti bolečino po laserski operaciji krčnih žil?

Omrtvičenje kože in podkožja operirane okončine z lokalno anestezijo traja 2–6 ur po posegu in nato spontano izzveni. Pooperativne bolečine v operirani nogi so običajno blage do zmerne. V večini primerov se pojavijo med tretjim do petim ali sedmim pooperativnim dnevom. Lahko jih omilite z običajnimi analgetiki (npr. Lekadol, Naklofen, Nalgesin, Brufen). Analgetike je treba jemati po navodilih zdravnika. Lahko si namestite hladne obloge (ice pack), vendar nikoli neposredno na kožo, sicer bi lahko prišlo do omrzlin.

Po operaciji boste si boste aplicirali zdravilo proti strjevanju krvi v predpripravljenih injekcijskih brizgah, enkrat na dan ob približno isti uri dneva, največ 7 dni.

Je treba po operaciji nositi kompresijsko nogavico?

Elastične povoje boste imeli nameščene neprekinjeno 2–3 dni. Nato bo sledila kontrola v naši ambulanti. Za termin obiska se bomo dogovorili ob posegu, prilagodili ga bomo tudi vašim željam. Elastične povoje vam bomo ob vašem obisku zamenjali s kompresijsko nogavico po vaši meri, ki jo boste nato nosili le še podnevi. Namestili jo boste, preden zjutraj vstanete, in odstranili potem, ko že ležete k počitku. Glede uporabe kompresijske nogavice boste prejeli natančna pisna in ustna navodila. Medicinska sestra vas bo naučila pravilnega obuvanja in sezuvanja nogavice ter vzdrževanja le-te.

V dneh po operaciji mora noga ostati topla. Ne sme se pojaviti občutek hladne, lesene noge in ne smete čutiti mravljinčenja. Bleda, hladna noga pomeni pretesno povitje in posledično slabši dotok krvi v okončino. V tem primeru si boste leže odstranili povoje in nekaj časa počivali s privzdignjeno nogo. Občutek mravljinčenja, hladne noge in bledica morajo postopoma izginiti. Ko bo noga spet topla in bo občutek v njej normalen, si boste elastični povoj ponovno namestili, preden boste vstali.

Kdaj lahko pričnem z aktivnostjo?

V času po operaciji, predvsem v prvih 10–15 dneh, vam odsvetujemo daljše stanje, sedenje (npr. večurno potovanje z letalom), energično telesno aktivnost (telovadba, energične aktivnosti v naravi, vadbo v fitnesu, ipd.).

Priporočamo pa, da ste z nogo že takoj po operaciji in nato v naslednjih dneh zmerno aktivni, hoja/kolesarjenje večkrat na dan do 30 minut, počitek s privzdignjenimi/podloženimi nogami in izvajanje vaj za noge. Aktivnost bo zelo ugodno vplivala na dober odtok krvi iz operirane okončine, delovala preventivno proti nastanku krvnega strdka ter ugodno vplivala na manjše otekanje operirane noge. Telesno aktivnost boste iz dneva v dan postopoma stopnjujevali tako in v takem tempu, da bo občutek v nogi vedno ugoden.

Kako poteka celjenje po laserski operaciji?

Obližev na vstopnih ranicah na koži do zacelitve vbodnih mest ne močite, nogo med umivanjem zaščitite pred vlago. Redko se v prvih dneh po operaciji lahko zgodi, da iz majhnih, okroglih vbodnih ranic na koži iztekajo manjše količine tekočine (krvi ali sokrvice). To je popolnoma nenevarno in preneha s celjenjem vbodnih ranic. V takem primeru svetujemo, da na področje krvavitve namestite dodatno oblogo (gazo) in krvaveče mesto dodatno povijete. Nogo dvignite in počivajte vsaj 30 minut. Če se krvavitev ne ustavi ali v primeru večje krvavitve ter hujših težav, nas morate o tem takoj obvestiti ali pa poiskati pomoč v najbližji urgentni ambulanti.

Pogosto po posegu pride do manjših ali zmerno velikih modric v podkožju, kjer je bila operacija izvršena. Tudi to je popolnoma normalno in ni nevarno. Modrice spreminjajo barvo proti svetlejšim odtenkom in v nekaj tednih izginejo. Na vbodnih mestih nastanejo najprej manjše krastice, ki se nato zacelijo z majhnimi, komaj vidnimi brazgotinami. Že med posegom se bomo zelo potrudili, da jih bo kljub njihovemu neproblematičnemu izgledu malo, vsekakor pa se bomo potrudili, da na koži ne bo ničesar, kar bi spominjalo na klasično kirurško rano – šivov kože načeloma ne uporabljamo, okrogle vstopne ranice so majhne in se zacelijo brez šivanja.

Kako dolg bo bolniški stalež?

Bolniški stalež po laserski operaciji krčnih žil je praviloma kratek, po dogovoru z operaterjem, ki bo ocenil vzorec vaše običajne dnevne rutine, bo lahko zelo kratek ali pa celo ne bo potreben.

Kakšne vaje za noge so priporočljive po laserski operaciji?

V ležečem položaju (1) krožite s stopali v majhnem krogu, noge naj bodo nekoliko dvignjene od podlage, ponovite 10-krat, (2) križajte noge in stopala v škarjastih gibih, ponovite 10-krat, (3) s stegnjenimi in nekoliko dvignjenimi nogami migajte s prsti nog, izmenjaje jih krčite in iztegnite, ponovite 10-krat, (4) skrčite nogo v kolku in kolenu (pritegnite koleno proti trebuhu), izmenjaje eno in drugo nogo, ponovite 10-krat in (5) krožite z nogami kot pri vožnji s kolesom, ponovite 20-krat. V stoječem položaju (1) se dvigujte na prstih, (2) hodite po petah in (3) se gugajte s pet na prste.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.