logo

Lasersko odstranjevanje pajkastih žilic na nogah

Pajkaste žilice na nogah so zelo tanke, razvejane žilice rdeče, vijolične ali modre barve na stegnih in golenih. Njihov premer je manjši od 1 mm. Imenujemo jih tudi metličaste vene, venektazije ali teleangiektazije. So najpogostejši in tudi eden prvih znakov kronične venske bolezni. Ima jih do 80% odraslih ljudi. Običajno ne povzročajo težav, le nekateri čutijo bolečino, pekoč ali zbadajoč občutek nad njimi. Velikokrat pa so estetsko moteče. Ne gre za popokane žilice, kot se pogosto zmotno misli, pač pa za trajno razširjene drobne vene, ki postanejo vidne, ker se v njih zadržuje več krvi.

Nekoliko debelejše so retikularne vene, ki merijo 1–3 mm, so manj razvejane in modre barve. Retikularne vene lahko povzročajo več težav, kot je občutljivost, pekoč občutek in srbenje. Lasersko zdravljenje je idealen način odstranjevanja motečih pajkastih in retikularnih ven. Je neinvaziven, minimalno boleč in učinkovit način spopadanja z estetsko motečimi žilicami na nogah. Poglavitna prednost laserskega odstranjevanja je njegova neinvazivnost, saj kože in tkiva okrog vene ne poškodujemo.

Pajkaste vene pred posegom

Pajkaste vene takoj po posegu

Pajkaste vene tretji dan po posegu

Pajkaste vene tri mesece po posegu

Pajkaste vene devet mesecev po posegu

Kako poteka lasersko odstranjevanje žilic na nogah?

Pajkaste žilice in tanjše retikularne vene odstranjujemo z žilnim laserjem preko kože. Z žarkom potujemo nad veno, ki jo želimo odstraniti. Ob tem poskrbimo za hlajenje površine kože z mrzlim zrakom in ledom, kar omili bolečnost in varuje površino kože pred pregretjem. Laserski žarek potuje skozi kožo, odda energijo v notranjost žile in pri tem toplotno poškoduje njeno steno. To povzroči zlepljenje žilne stene. Kasneje se poškodovana vena razgradi in v nekaj tednih izgine.

Ali je poseg boleč in koliko časa traja?

Poseg je minimalno boleč, odvisno od praga bolečine posameznika pa tudi od velikosti ven, ki jih odstranjujemo. Večina ga brez težav prenese. Bolečino lajšamo s hlajenjem, pred začetkom pa lahko nanesemo tudi anestetično kremo. Trajanje posega je odvisno od števila žilic, ki jih želimo odstraniti. Ponavadi traja 30–45 minut.

Ali lahko pričakujem trajne rezultate in koliko posegov je potrebnih?

Število posegov je odvisno od števila, velikosti in globine razširjenih žilic. Večina oseb potrebuje 2–3 posege, med njimi mora biti 4–6 tednov premora. Veno z laserskim posegom trajno uničimo. Razumni cilj zdravljenja je približno 70% zmanjšanje števila vidnih ven na nogah po treh posegih, včasih je uspeh boljši, včasih slabši. Običajno sčasoma pride do nastanka novih razširjenih žilic. Postopek lahko poljubno ponavljamo.

Kako se je treba pripraviti na poseg?

Koristno je, da pred laserskim odstranjevanjem pajkastih žilic opravite flebološki pregled, s katerim ocenimo, ali so morda prizadete tudi večje vene. Če so prisotne varice – krčne žile, je treba najprej odstraniti le-te in se šele nato lotiti manjših pajkastih ven. Ob posegu koža ne sme biti izrazito zagorela.

Kako je treba ravnati po posegu?

Po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim dejavnostim. Priporočamo tuširanje s toplo ali mlačno vodo in nego kože s losjonom po tuširanju. Prve tri dni se je treba izogibati vročim kopelim, dolgotrajnemu stanju in energični telesni aktivnosti. Nekaj dni je koristno nositi elastični povoj ali kompresijsko nogavico (oziroma vsaj preventivno 140 DEN nogavico). Ker izpostavljanje soncu lahko povzroči neželeno hiperpigmentacijo, je treba še 6 tednov omejiti izpostavljanje soncu ali kožo zaščititi s kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50+).

Ali lahko pričakujem kakršne koli težave?

Težave po posegu so redke. Izjemoma pride do majhnih ranic na koži, ki se zacelijo v 7–10 dneh. Včasih na mestu razgrajene žile še nekaj mesecev vztraja temnejše obarvanje kože – hiperpigmentacija. Ker kronična venska bolezen praviloma počasi napreduje, se sčasoma lahko pojavijo nove razširjene žilice.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.