logo

Luskavica

Luskavica ali psoriaza je ena najpogostejših kroničnih bolezni kože.

Pri najpogostejši obliki na komolcih, kolenih, predelu križa in na lasišču nastajajo rdeče plošče – plaki, na njih so srebrno-bele luske. Veliko bolnikov čuti neprijeten srbež ali pekoč občutek na mestu obolele kože. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom starosti. Nagnjenost za bolezen se podeduje, sprožilci iz okolja, kot so okužbe, nekatera zdravila, alkohol, psihični stres, poškodba in draženje kože, pa poskrbijo, da se bolezen izrazi in nato običajno poteka kronično. Z zdravljenjem luskavice je treba pričeti zgodaj. Upoštevamo stopenjski pristop.

Blago obliko luskavice, pri kateri je prizadete do 10 % površine kože, običajno zdravimo lokalno, to je z zdravili v obliki krem, mazil, gelov in losjonov. Za zmerno do hudo obliko luskavice, pri kateri je površina obolele kože več kot 10 %, sta primerni fototerapija in sistemsko zdravljenje v obliki tablet, kapsul, injekcij ali infuzij. Danes luskavico razumemo širše kot le kožno bolezen. Razumemo jo kot imunsko posredovano vnetno bolezen, ki ni omejena le na kožo, pač pa vpliva na ves organizem. Bolniki z luskavico imajo pogosteje metabolični sindrom, ki zajema debelost, povišan krvni tlak, povišan nivo maščobe v krvi in moteno toleranco za glukozo oziroma sladkorno bolezen.

Metabolični sindrom je tesno povezan s pojavom srčno-žilnih bolezni, kot so ateroskleroza, ishemična bolezen srca, srčna kap in možganska kap. Luskavica in metabolični sindrom sta povezana preko kroničnega vnetnega procesa, predvsem izločanja snovi, ki vzpodbujajo vnetje in po cirkulaciji potujejo v vsa tkiva. Zato moramo pri bolnikih z luskavico nadzorovati tudi vse metabolične in srčno-žilne dejavnike tveganja. Pomembno priporočilo je uvajanje zdravih življenjskih navad, ki obsegajo zdrav način prehranjevanja in telesno aktivnost, saj je le tako mogoče vzdrževati primerno telesno težo.

Pomembno je opustiti kajenje in se izogibati čezmernemu pitju alkohola. Približno 20 % bolnikov z luskavico ima luskavični artritis, za katerega so značilni vneti, otekli in boleči sklepi. Sčasoma sklepna bolezen napreduje in lahko pripelje do trajnih deformacij. Pogosto so prizadete tudi kite, vezi in kosti. Bolnike z luskavičnim artritisom zdravijo internisti revmatologi. Nekatera zdravila ugodno vplivajo na obe bolezni hkrati.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.