logo

Merjenje gleženjskega indeksa

Določanje gleženjskega indeksa je namenjeno odkrivanju oseb s slabšo arterijsko prekrvavitvijo nog, ki je posledica ateroskleroze. Gleženjski indeks je razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka izmerjenega na nadlakti in nad levim oziroma desnim gležnjem. Pomaga nam pri oceni ustreznosti arterijske prekrvavitve nog.

Pred preiskavo je potreben vsaj 10-minutni počitek sede. Med meritvijo preiskovanec leži. Zdravstveni tehnik namesti manšete za merjenje krvnega tlaka na nadlaket in nad oba gležnja. Aparat samodejno napihne manšete in nato počasi spušča zrak, hkrati pa z ultrazvočno sondo nad arterijami izmeri sistolični krvni tlak. Nato izračuna vrednost gleženjskega indeksa posebej za desno in levo nogo. Določitev gleženjskega indeksa je neboleča, neinvazivna in nenevarna preiskava. Traja približno 10-15 minut. Lahko jo poljubno ponavljamo.

Pri zdravi osebi je vrednost gleženjskega indeksa med 1 in 1,4. Pri bolniku s periferno arterijsko boleznijo so arterije na nogah zožene in je vrednost gleženjskega indeksa manjša od 0,9. Vrednost je tem nižja, čim večja je zožitev ali zapora arterij nog. Tisti, ki imajo vrednost gleženjskega indeksa večjo od 0,8, običajno še nimajo težav, bolezen je v tej fazi še asimptomatska, pri manjših vrednostih pa se med hojo že lahko pojavljajo stiskajoče bolečine v mečih in/ali stegnih. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovale periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi njene predklinične oblike, ki še ne povzročajo težav, torej oseba za bolezen še ne ve.

V primeru patoloških vrednosti je potrebna nadaljnja obravnava pri angiologu.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.