Šele po petdesetem letu se večina moških zave, da ima prostato. Občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, nočno uriniranje in neprestano tiščanje na vodo so najpogostejši simptomi, ki jih povezujemo s prostato. Kakšno vlogo v telesu ima ta žleza in kakšne težave lahko povzroča?

Prostata ali obsečnica je spolna žleza, ki jo imajo le moški. Njena naloga je izločanje semenske tekočine, ki poskrbi za prehrano in gibljivost spermijev. Na delovanje prostate vpliva hormon testosteron, ki ga izločajo testisi. Zdrava prostata je velikosti oreha in leži pod sečnim mehurjem ter obdaja sečnico.

Najpogostejše bolezni prostate

Mednje štejemo vnetje prostate, benigno povečanje prostate in rak prostate. Pri vnetju prostate ali prostatitisu je žleza vneta in otečena. Glavni znaki so boleče, pekoče in oteženo uriniranje, ki jih lahko spremljajo zvišana telesna temperatura, bolečina v trebuhu, moten (lahko tudi krvav) urin ter težave pri spolnosti. Povzročitelji vnetja so različni – bakterije, virusi ali kemično draženje. Zdravljenje prostatitisa je pogosto težko. Pri akutnem bakterijskem vnetju uporabljamo širokospektralne antibiotike za daljše obdobje, vsaj dva tedna. Pri kroničnih vnetjih smo redkeje uspešni. Določeno olajšanje lahko pričakujemo po nesteroidnih antirevmatikih ali alfablokatorijh. Priporoča se tople kopeli ter izogibanje alkoholu in zelo začinjeni hrani.

S starostjo se zaradi napačnega delovanja spolnih hormonov prostata začne večati. Povečan volumen stiska sečnico ali uretro, ki na poti iz sečnega mehurja poteka skozi prostato in odvaja urin iz telesa. Ravno tako povečana prostata začne pritiskati na mehur ter s tem povzročati motnje pri shranjevanju seča. Težave zaradi povečanja prostate se pojavijo skoraj pri tretjini moških po 60. letu ter se s staranjem počasi stopnjujejo.

Simptomi spodnjih sečil

SSS ali simptome spodnjih sečil delimo v tri večje kategorije: motnje shranjevanja urina, simptome motenega odvajanja urina in simptome po uriniranju. Med motnje shranjevanja urina prištevamo pogostejše uriniranje, urgentno uriniranje, nokturijo (pogosto nočno uriniranje) in urinsko inkontinenco. Motnje praznitve sečnega mehurja poznamo kot šibek curek urina, prekinjen (razpršen) curek, uriniranje start-stop (odvajanje se občasno prekine in nato spet nadaljuje), daljše čakanje na začetek uriniranja, napenjanje med uriniranjem in čas samega uriniranja se podaljša. V skrajnih primerih lahko pride do popolne zapore odvajanja urina. Simptomi po uriniranju so občutek nepopolne izpraznitve ali kapljanje po koncu uriniranja.

Zavedati se moramo, da za SSS (simptome spodnjih sečil) ni vedno krivo benigno povečanje prostate, ampak je lahko vzrok tudi drugje. Podobne simptome lahko povzročijo okvara sečnega mehurja, sečnice, sečevodov, moteno delovanje ledvic in različne sistemske bolezni.

Če sumite, da imate težave s povečanjem prostate, se obrnite na svojega izbranega osebnega zdravnika. Povprašal vas bo o vaših težavah, vam dal za izpolniti vprašalnik IPSS (Mednarodni vprašalnik za točkovno vrednotenje simptomov benigne hiperplazije prostate) ter opravil digitalni rektalni pregled prostate. Napotil vas bo tudi v laboratorij ter vam izdal napotnico za ultrazvok trebuha. Radiolog z ultrazvokom oceni velikost prostate (nad 40 ccm se prostata šteje kot povečana) ter morebitno retencijo urina. Slednje je ocena, koliko urina ostane v sečnem mehurju po koncu uriniranja. Po potrebi se kasneje priporoča dodatne diagnostične preiskave ali obravnavo pri urologu.

Zdravljenje benignega povečanja prostate

Za zdravljenje benigne hiperplazije prostate se odločimo le ob motečih simptomih, ki vplivajo na kakovost življenja. Poznamo več vrst zdravljenja, ki jih prilagodimo glede na velikost prostate, vrednost PSA (prostata specifični antigen) ter najbolj izražene simptome SSS. Med naravnimi pripravki omejen vpliv na lajšanje simptomov opažamo pri bučnih semenih, izvlečku plodu žagastolistne palme in čaju drobnocvetnega vrbovca. Svetuje se tudi omejitev uživanja alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb. Med zdravili se najpogosteje odločamo za zdravila iz skupine adrenergičnih blokatorjev alfa (tamsulozin, terazosin), zdravila iz skupine zaviralcev 5-alfa reduktaze (dutasterid, finasterid) ali zdravila, ki so antagonisti muskarinskih receptorjev (fesoterodin, solifenacin, tolterodin, trospijev klorid). Zdravila se med seboj razlikujejo glede na učinek na zmanjšanje žleznega tkiva, lajšanje določenega simptoma ter seveda glede na morebitne neželene učinke. Pri izrazitejših težavah se benigno hiperplazijo prostate zdravi z operativnim posegom, pri katerem se odstrani odvečno tkivo in sprosti pritisk na sečnico.

Rak prostate

Bolezen, ki se je najbolj bojimo, je gotovo rak. V Sloveniji je rak prostate najpogostejši rak pri moških, na leto za njim zboli več kot 1600 in umre nekaj več kot 400 bolnikov. Z odkritjem PSA v 80. letih se je incidenca (pojavnost oziroma število novoodkritih primerov) zelo povečala in se še vedno povečuje. Zavedati se moramo, da PSA ni specifičen le za rakavo obolenje – na njegovo zvišano vrednost vplivata tudi sama velikost prostate in morebitno pridruženo vnetje. Ali je določanje PSA smiselno kot sistematična presejalna metoda, še ni čisto jasno. Gotovo vodi v prekomerno diagnosticiranje (overdiagnosis) in posledično prekomerno zdravljenje (overtreatment). Polovica moških, pri katerih smo s presejanjem odkrili raka, v času življenja ne bo razvila simptomov bolezni. Pri tistih, ki pa jih bodo, je čas do pojava bolezni razmeroma dolg: 5–10 let (določanje PSA je torej priporočljivo pri mlajših od 74 let). Kljub temu se je izkazalo, da presejanje za raka prostate s PSA vpliva na znižanje umrljivosti.

Pri vrednostih PSA nad 3 ng/ml posumimo na raka, vendar imamo pred biopsijo še številne druge teste in orodja za utemeljitev suma in šele nato napotitev na transrektalno punkcijo prostate. Pomagamo si z razmerjem prostega in celokupnega PSA, kalkulatorjem tveganja, krvnimi preiskavami (PHI, 4K), urinskimi testi (PCA3, Select MDX) ter seveda multiparametrično magnetno resonanco.

Zdravljenje raka prostate je odvisno od njegove razširjenosti in morebitnih pridruženih bolezni. Urolog in onkolog se odločata med opazovanjem (sledenjem), radikalno prostatektomijo, obsevanjem, hormonsko terapijo ali kemoterapijo.

Težave z uriniranjem ne bi smele biti tabu. Ob neprestanem tiščanju na vodo, šibkem curku ali nepopolnem izpraznjenju mehurja se pogovorite s svojim partnerjem in izbranim osebnim zdravnikom ter opravite dodatne preiskave. Vedno je bolje ukrepati prehitro kot prepozno.

Leave a reply