Preventivni pregled znamenj sodi v skupino preventivnih pregledov, ki zmanjšajo posledice obolenja na najmanjšo možno mero, v mnogih primerih pa lahko celo rešijo življenje

Namen preventivnih pregledov znamenj je zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma. Kožni rak, ki ga odkrijemo zgodaj je ozdravljiv.

Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Dermatolog, ki pozna vse oblike nenevarnih znamenj in tudi oblike kožnega raka, ima na voljo preiskovalne metode, ki omogočijo pravočasno postavitev pravilne diagnoze.

Najnevarnejši kožni rak je melanom

V zadnjih desetletjih opažamo, da je vse pogostejši. Število bolnikov z melanomom namreč v zahodnem svetu narašča hitreje kot število bolnikov s katero koli drugo vrsto raka.

Nastane z rakavo preobrazbo pigmentne celice, ki tvori melanin. V približno tretjini primerov se razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetni ljudje z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom. Če ga odkrijemo zgodaj, je ozdravljiv s preprosto operacijo. Če ga ne opazimo in ne zdravimo, bo sčasoma zaseval v druge organe in povzročil smrt. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje. Zato so pomembni redni preventivni pregledi kože.

Dermoskopski pregled znamenj

Težava pri melanomu je, da ga je v začetni fazi s prostim očesom zelo težko ali celo nemogoče ločiti od pigmentnega, »materinega« znamenja. Zato so časi postavitve diagnoze le s kliničnim pregledom s prostim očesom že zdavnaj mimo. Za postavitev pravilne diagnoze je ključen dermatoskopski pregled znamenj. Dermatoskop je optična naprava, ki kožno znamenje presvetli in sliko močno poveča, običajno od 10- do 15-krat. Na ta način dermatolog veliko zanesljiveje loči nenevarna pigmentna znamenja od nevarnega melanoma. Preiskava je enostavna, neboleča in hitra, vendar jo mora opraviti izkušen specialist. Če dermatolog med pregledom najde sumljivo lezijo, svetuje kirurško odstranitev in histološko (mikroskopsko) preiskavo vzorca.

Preventivni pregled kožnih znamenj vsaj enkrat v življenju

Vsaj enkrat v odraslem življenju je koristno opraviti preventivni pregled kožnih znamenj pri dermatologu, ki bo ocenil, kakšna znamenja imate in kolikšno je tveganje za nastanek kožnega raka. Svetoval vam bo, ali so pri vas morda potrebni redni preventivni pregledi znamenj. Če sodite v skupino ljudi, pri katerih je tveganje za nastanek kožnega raka majhno, vam bo svetoval le redno samopregledovanje kože doma ter odgovorno obnašanje na soncu z ustrezno zaščito.

Nikakor pa ne odlašajte z obiskom dermatologa, če opazite sumljivo kožno spremembo. Ne pričakujte, da bo izginila sama od sebe. Pravilo ABCDE vam pomaga prepoznati sumljivo znamenje – to je tisto ki je nesimetrično (A = asymmetry), ima nepravilne robove (B = border), je večbarvno (C = color), meri več kot 6 mm (D = diameter) in se spreminja oziroma povečuje (E = evolution).

Poslikava znamenj

V zadnjem času se vse bolj uveljavlja uporaba računalniško podprte dermatoskopije – digitalne dermatoskopije, ki jo laično imenujemo poslikava znamenj. Napredna tehnologija nam resnično pomaga pri hitrem odkrivanju melanoma, ker omogoča tudi spremljanje znamenj skozi čas. Na Kliniki Doktor 24 uporabljamo vrhunski nemški sistem FotoFinder, ki omogoča prikaz in poslikavo znamenj z visokoločljivostno kamero. Mikroskopske fotografije znamenj lahko analiziramo in primerjamo v rednih časovnih intervalih. Na ta način lahko zaznamo že najmanjše spremembe v znamenju, ki bi lahko nakazovale rakavo preobrazbo, in tako znamenje pravočasno in varno odstranimo.

Poslikava znamenj je primerna za vsakogar, še posebej pa jo svetujemo osebam, ki imajo povečano tveganje za nastanek melanoma:

  • imajo številna znamenja (več kot 50),
  • imajo bližnje sorodnike s kožnim rakom,
  • so že preboleli melanom,
  • imajo materino znamenje, ki je večje od 5 cm,
  • opažajo spreminjanje znamenj ali nastajanje novih,
  • so imeli sončne opekline v otroštvu ali adolescenci,
  • imajo zelo svetlo polt.
Leave a reply