logo

Preventivni pregled znamenj

Preventivni pregled znamenj sodi v skupino preventivnih pregledov, ki zmanjšajo posledice obolenja na najmanjšo možno mero, v mnogih primerih pa lahko celo rešijo življenje. Namen preventivnih pregledov znamenj je zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma. Kožni rak, ki ga odkrijemo zgodaj, je ozdravljiv.

Nenevarna pigmentna znamenjaVelika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Kožni rak nastane tudi “na novo”, to pomeni na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Dermatolog, ki pozna vse oblike nenevarnih znamenj pa tudi oblike kožnega raka in obvlada posebne preiskovalne metode, lahko pravočasno postavi diagnozo kožnega raka.

Kaj so pigmentna znamenja?

Pigmentna (tudi materina) znamenja strokovno imenujemo melanocitni nevusi, ker so sestavljena iz skupkov melanocitov – celic, ki tvorijo pigment melanin. Le približno 1 % ljudi se rodi z znamenjem. Večina se jih pojavi v otroštvu in mladosti, v odrasli dobi dozorevajo in v starosti spontano izginjajo. Otrok do pubertete jih ima povprečno 15, odrasli 15–40. Obstajajo seveda izjeme z zelo velikim številom znamenj pa tudi osebe brez njih. Pri otrocih so večinoma temno rjave barve in v ravni kože. Z dozorevanjem postajajo svetlejša, mehkejša in se tudi nekoliko dvignejo nad raven kože.

Kakšna je povezava med melanocitnimi nevusi in kožnim rakom melanomom?

Oba vznikneta iz iste vrste celic – melanocitov. Melanocitni nevus je benigne – nenevarne narave, melanom pa je nevaren maligni tumor, ki ima veliko sposobnost zasevanja v oddaljena tkiva in organe in lahko povzroči smrt. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz melanocitnega nevusa, večinoma pa vznikne »na novo«, na mestu, kjer ni predhodnega znamenja. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetni ljudje z zelo svetlo poltjo, številnimi melanocitnimi nevusi, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom. Če ga odkrijemo zgodaj, je ozdravljiv s preprosto operacijo. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje. Prav zato so pomembni redni preventivni pregledi kože. Na srečo je verjetnost, da se melanocitni nevus rakasto spremeni zelo, zelo majhna.

Na katere sumljive znake pri znamenju je treba biti pozoren?

Melanocitni nevusi so običajo okrogli ali ovalni, lepo omejeni od okolice, enobarvni (od svetlo do temno rjave barve), manjši od 6 mm in stabilni – se ne spreminjajo. Nikakor ne odlašajte z obiskom dermatologa, če opazite sumljivo kožno spremembo. Ne pričakujte, da bo izginila sama od sebe. Pravilo ABCDE vam pomaga prepoznati sumljivo znamenje. To je tisto, ki je:

  • nesimetrično (A = Asymmetry)
  • ima nepravilne robove (B = Border)
  • je večbarvno (C = Color)
  • meri več kot 6 mm (D = Diameter)
  • se spreminja oziroma povečuje (E = Evolution)

Je treba znamenja preventivno odstranjevati?

Znamenj ni potrebno odstranjevati, razen če kažejo sumljive znake in se izrazito spreminjajo. Pri odločitvi, katero znamenje bomo odstranili, nam najbolj pomaga dermatoskopija in poslikava znamenj. Sumljiva znamenja vedno izrežemo v celoti in jih pošljemo na patohistološko (mikroskopsko) preiskavo.

Ali obstaja povezava med znamenji in soncem?

Strokovnjaki ugotavljajo, da je število melanocitnih nevusov pri posamezniku zelo povezano z izpostavljenostjo soncu v otroštvu. Večja kot je izpostavljenost ultravijoličnim žarkom, večje število znamenj bo nastalo. Večje število znamenj pa pomeni večjo verjetnost, da se kasneje v življenju razvije melanom. Zato je treba kožo ščititi pred soncem v vseh življenjskih obdobjih, še posebej v otroštvu.

Zakaj je vsaj enkrat v življenju koristno opraviti preventivni pregled znamenj?

Vsaj enkrat v odraslem življenju je koristno opraviti preventivni pregled kožnih znamenj pri dermatologu, ki bo ocenil, kakšna znamenja imate in kolikšno je tveganje za nastanek kožnega raka. Če sodite v skupino ljudi, pri katerih je tveganje za nastanek kožnega raka veliko, vam bo svetoval redne preventivne preglede znamenj pa tudi poslikavo znamenj. Če sodite v skupino ljudi, pri katerih je tveganje za nastanek kožnega raka majhno, vam bo svetoval le redno samopregledovanje kože doma ter odgovorno obnašanje na soncu z ustrezno zaščito.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.