logo

Rozacea

Rozacea je pogosta dermatoza obraza žensk po 40. letu starosti, nekoliko redkeje se pojavlja pri moških.

Vzroka za nastanek ne poznamo, vemo pa, da so k bolezni bolj nagnjeni ljudje s svetlo poltjo, ki pogosteje zardevajo. Sprva je rdečica obraza prehodna, sčasoma postane trajna. Na licih se pojavijo razširjene krvne žilice in rdeče bunčice, včasih izpolnjene z gnojno vsebino. Sprožilni dejavniki, ki rozaceo poslabšajo, so sonce, alkohol, zelo vroča hrana in pijača, močno začinjena hrana pa tudi ekstremne zunanje temperature.

Rozacea je kronična bolezen z obdobji poslabšanj in izboljšanj, ki je ne znamo popolnoma ozdraviti, vendar jo lahko uspešno nadzorujemo. Zelo pomemben ukrep je izogibanje sprožilnim dejavnikom. Pri blažjih oblikah uporabljamo protivnetna zdravila v obliki kreme. Če je bolezen zelo izrazita, imamo na voljo učinkovitejša zdravila v obliki tablet in kapsul. Hkrati je treba poskrbeti za ustrezno nego občutljive kože obraza. Razširjene žilice na obrazu, ki povzročajo trajno rdečico, lahko odstranimo z laserskim zdravljenjem.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.