logo

Urea dihalni test

Urea dihalni test je enostaven, preprost neinvazivni test, s katerim dokažemo okužbo z bakterijo Helicobater pylori.

Kako poteka test?

Test je zelo enostaven. Preiskovanec zaužije reagent – tekočino s C13 označeno sečnino. Po 30 minutah s pomočjo slamice piha v posebno epruveto.

Kako urea dihalni test deluje?

Bakterija Helicobacter pylori izloča encim ureazo, ki razgrajuje na želodčni sluznici prisotno sečnino na ogljikov dioksid in amoniak. Ta reakcija omogoča bakteriji, da s pomočjo izločenega amoniaka zmanjša kislost svoje okolice in lažje preživi.

Bistvo preiskave je, da preiskovalec popije tekočino z izotopom 13C označene sečnine, ki jo bakterije razgradijo na 13C označeni ogljikov dioksid in amoniak. Nastali 13C označeni ogljikov dioksid preiskovanec izloči in ga lahko zaznamo in izmerimo v izdihanem zraku.

Kako in kdaj uporabimo urea dihalni test?

Preiskava se lahko opravi najmanj 4 tedne po končanem zdravljenju z antibiotiki in najmanj dva tedna po končanem zdravljenju z zaviralci protonske črpalke, ker lahko omenjena zdravila vplivajo na rezultate preiskave.

Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6 ur, zato je najbolje, da se preiskava opravi zjutraj. Če menite, da tega ne bi zmogli, če ste sladkorni bolnik ali če imate kakršnekoli težave s prebavili ali motnje presnove, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je gram negativna, spiralna bakterija. Na enem koncu ima do šest bičkov, ki ji omogočajo premikanje. Z encimom ureazo nevtralizira kislost v svojem neposrednem okolju, kar ji omogoča preživetje v kislem okolju želodca. Bakterijo Helicobacter pylori so odkrili v želodčni sluznici, v poškodovani sluznici ustne votline, v zobnih oblogah, slini in celo v blatu.

Kako se Helicobacter pylori prenaša?

Način prenosa okužbe ni popolnoma pojasnjen. Verjetno se prenaša s človeka na človeka predvsem z umazanimi rokami.

Pogostost okužbe je večja v državah s slabšimi socialno-higienskimi razmerami. V slabih razmerah je tveganje za prenos okužbe veliko večje. V razvijajočih se predelih sveta se ljudje pogosto okužijo že v otroštvu, v razvitih državah pa je okužba pogostejša v odrasli dobi.

Katere bolezni so povezane z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Bakterija Helicobacter pylori povzroča vnetje želodčne sluznice in razjede v želodcu in dvanajstniku, ima pa tudi pomembno vlogo pri razvoju nekaterih vrst želodčnega raka. Večina okuženih nima posebnih simptomov. Baketrija Helicobacter pylori ima pomembno vlogo pri kožni bolezni rozacea.

Kateri so najpogostejši simptomi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori?

Najpogostejši simptom je bolečina v zgornjem delu trebuha, nekateri bolniki pa se pritožujejo tudi zaradi zgage, občutka napihnjenosti in slabosti. Pri razjedi se lahko pojavi krvavitev, kar se kaže kot črno blato.

Kako odkrivamo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Okužbo z bakterijo Helicobacter pylori odkrivamo z invazivnimi in ne invazivnimi preiskavami. Pri invazivnih metodah z endoskopom pregledamo zgornji del prebavil in odvzamemo košček želodčne sluznice. Ta vzorec želodčne sluznice lahko že takoj po endoskopskem pregledu testiramo, da potrdimo ali izključimo okužbo. Bakterijo Helicobacter pylori lahko odkrijemo tudi po pregledu koščka sluznice pod mikroskopom ali razrastu bakterije Helicobacter pylori iz koščka v posebnih gojiščih.

Z ne invazivnimi metodami (dihalni test) odkrivamo okužbo v izdihanem zraku.

Kako zdravimo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Okužbo z bakterijo Helicobacter pylori zdravimo s trotirno terapijo. Priporočeno je sedemdnevno zdravljenje z zdravilom, ki zavira izločanje želodčne kisline in z dvema antibiotikoma. Uspeh zdravljenja preverjamo z urea dihalnim testom.

V primeru neuspešnega zdravljenja (odpornost bakterij na določene antibiotike) lahko terapijo ponovimo. Izbor antibiotikov je pogosto odvisen od dodatnih mikrobioloških preiskav.

Ostala navodila za izvajanje testa vam bo posredovalo medicinsko osebje

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.