logo

Navadne (virusne) bradavice

Navadne (virusne) bradavice ali vulgarne veruke so okužba z virusom HPV. Najpogostejša je v otroštvu, lahko pa se pojavi kadar koli v življenju. Bradavice so najpogostejše na rokah, predvsem na prstih. Izgledajo kot 2–6 mm veliki, neboleči izrastki kožne barve z neravno, hrapavo površino. Pogoste so tudi na podplatih. Te zaradi pritiska pri hoji rastejo navznoter in so mnogokrat občutljive ali boleče.Virus HPV se med ljudmi prenaša z dotikom, na primer z rokovanjem pa tudi posredno preko predmetov ali okuženih tal. Veliko možnost za okužbo predstavljajo prostori, kjer ljudje hodijo bosi. Pri eni osebi se virus prenaša tudi z enega mesta kože na drugo, zato se število bradavic ponavadi povečuje. Nekatere izginejo spontano, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let in se širijo. Zato jih odstranjujemo. V dermatološki ambulanti jih odstranjujemo z zamrzovanjem s tekočim dušikom (krioterapija).

Postopek je nekoliko boleč ali pekoč, ponavljati ga je treba na 2–4 tedne, vse dokler se ne znebimo prav vseh bradavic. Včasih izginejo po prvem zamrzovanju, včasih je potrebnih več obiskov. V lekarnah so na voljo tudi številni pripravki za samozdravljenje z različnimi kislinami v obliki tekočine ali obližev. S takim zdravljenjem je treba vztrajati več mesecev, vse dokler bradavic ne odpravimo. Eden od novejših pristopov spopadanja z virusnimi bradavicami je lasersko zdravljenje.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.