logo

Zakaj nastane kožni rak?

Najpomembnejši dejavnik iz okolja, ki privede do nastanka vseh vrst kožnega raka je prekomerno izpostavljanje soncu oziroma ultravijoličnemu sevanju, ki povzroči poškodbo dednega materiala in nato rakasto preobrazbo kožne celice. K nastanku kožnega raka prispevajo tudi številni drugi dejavniki, na katere ne moremo vplivati, med njimi je najpomembnejši genetska zasnova posameznika. Poglavitni vzrok za naraščanje števila obolelih s kožnim rakom je prav način življenja s povečanim nezaščitenim izpostavljanjem soncu v zadnjih štirih desetletjih.

Zakaj je pomembno zgodnje prepoznavanje in zdravljenje kožnega raka?

Kožni rak želimo odkriti in zdraviti zgodaj, še preden se razširi v druga tkiva in organe, ker to izboljša možnosti za ozdravitev. Pri zgodnjem prepoznavanju kožnega raka je zelo pomembno samopregledovanje kože doma in obisk zdravnika, kadar opazite sumljivo spremembo na koži. Koristni so občasni preventivni pregledi znamenj pri dermatologu, še posebej pri tistih ljudeh, ki imajo večje tveganje za nastanek kožnega raka. Pri zgodnjem odkrivanju melanoma pa tudi drugih vrst kožnega raka si dermatologi pomagamo z dermatoskopijo. Tej preiskovalni metodi se moramo zahvaliti, da lahko danes kožni rak prepoznamo zelo zgodaj. Prav zato se je umrljivost zaradi njega v zadnjih destetletjih dramatično zmanjšala. Digitalna dermatoskopija – poslikava znamenj je sodobna slikovna preiskava namenjena spremljanju kožnih znamenj in zgodnjemu odkrivanju melanoma.

Na kaj morate biti pozorni?

Svojo kožo lahko opazujete in samopregledujete, ker ima to prednost, da jo za razliko od drugih organov vidimo v celoti. Kožni rak je na prvi pogled včasih težko ločiti od množice nenevarnih kožnih znamenj. Njegova poglavitna značilnost je nenehno povečevanje. Ranica na koži obraza ali kje drugje, ki se ne celi in občasno krvavi, je sumljiva za bazalnocelični ali ploščatocelični karcinom. Nepravilno oblikovana, neenakomerno pigmentirana kožna sprememba, ki se povečuje, je sumljiva za melanom. Pravilo ABCDE vam pomaga prepoznati sumljivo znamenje. To je tisto, ki je:

  • nesimetrično (A = Asymmetry)
  • ima nepravilne robove (B = Border)
  • je večbarvno (C = Color)
  • meri več kot 6 mm (D = Diameter)
  • se spreminja oziroma povečuje (E = Evolution)

Nikakor ne odlašajte z obiskom dermatologa, če opazite sumljivo kožno spremembo. Ne pričakujte, da bo izginila sama od sebe.

Kako poteka zdravljenje kožnega raka?

Najpogostejša in najučinkovitejša metoda je kirurško zdravljenje – operacija, s katero izrežemo neželeno tvorbo. Z njo dosežemo ozdravitev, če smo le dovolj hitri. Obstajajo tudi druge metode zdravljenja, ki jih uporabimo v določenih primerih: zamrzovanje, lasersko zdravljenje, fotodinamično zdravljenje in uporaba posebnih zdravil v obliki krem. Te metode so primerne za tanke površinske oblike bazalnoceličnega karcinoma, za aktinične keratoze in nekatere začetne oblike ploščatoceličnega karcinoma. Obsevanje (radiotererapija) pride v poštev pri bolnikih, ki operacije ne želijo ali je ne bi prenesli, pa tudi kot dopolnilno zdravljenje, kadar s kirurškim zdravljenjem tumorja ne odstranimo v celoti. Za razširjene oblike kožnega raka so poleg kemoterapije na voljo tudi novejša, imunsko delujoča in tarčna zdravila.

Je po zaključku zdravljenja potrebno spremljanje?

Po zaključenem zdravljenju bolnike redno spremljamo dermatologi ali družinski zdravniki, pri razširjeni obliki raka pa tudi onkologi. Obstaja namreč možnost ponovitve ali pojava novega raka na drugem mestu. Intervali spremljanja so odvisni od vrste raka pa tudi od časa, ki je pretekel od zdravljenja.

Ali lahko preprečimo nastanek kožnega raka?

Velja, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Najboljša strategija za preprečevanje nastanka kožnega raka je odgovorno obnašanje na soncu, s katerim je treba pričeti že v zgodnjem otroštvu in nato vztrajati celo življenje. S tem preprečite poškodbe dednega materiala v kožnih celicah, ki vodijo v nastanek raka. Med 10. in 16. uro je treba aktivno iskati senco in omejiti izpostavljanje soncu na najmanjšo možno mero. Kožo zaščitite z oblačiti in pokrivali, oči pa s kakovostnimi sončnimi očali. Dodatno zaščito predstavljajo kakovostne kreme za zaščito pred soncem, ki naj imajo visok zaščitni faktor, vsaj SPF 30, dobro morajo ščititi tako pred ultravijoličnimi A kot tudi pred ultravijoličnimi B žarki.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.