logo

Zapora krčnih žil z endovenskim lepilom VenaSeal (NTNT – netermalna, netumescentna endovenska ablacija)

Zapora krčnih žil z vbrizganjem biokompatibilnega lepila je najmodernejša metoda endovenske ablacije. Postopek operater nadzoruje s pomočjo ultrazvoka, zato ga lahko opravi zelo natančno. Funkcijo zaprte vene prevzamejo globoke vene, ki ležijo med mišicami. Bistvena prednost te metode je, da za poseg ni potrebna nikakršna, niti lokalna anestezija, saj je lepljenje bolne, insuficientne vene popolnoma neboleče. Druga pomembna prednost je, da po posegu ni vedno potrebno nameščanje elastičnega povoja oziroma kompresijske nogavice, kar še olajša pooperativni potek. Pacient lahko zapusti operacijsko dvorano zgolj z obližem na vstopnem mestu v veno – podobno kot po odvzemu krvi za laboratorijske preiskave. Navodila za okrevanje po posegu so nezahtevna in bistveno ne vplivajo na običajno dnevno rutino. Kontraindikacije za tovrstni poseg so redke, na primer predhodna znana alergija na lepilo ali njegove komponente, prebolela črevesna bolezen ali neprimerna anatomska situacija – kar oceni zdravnik pri ultrazvočnem pregledu pred posegom.

Kako poteka priprava na zaporo krčnih žil z endovenskim lepilom?

Na večer pred posegom svetujemo tuširanje. Na kožo ne nanašajte krem ali losjonov. Na poseg se odpravite oblečeni v udobna, široka oblačila, saj bo operirana okončina po operaciji lahko povita z elastičnimi povoji. Pred lasersko operacijo krčnih žil ni treba biti tešč, saj poseg opravimo v lokalni anesteziji. Do dve uri pred posegom lahko pojeste še lahek obrok, kasneje pa lahko pijete nesladkane in negazirane tekočine. Zaželeno je, da ne pijete kave, pravega čaja in da se vzdržite kajenja.

Kako je z jemanjem zdravil pred posegom?

Zdravila, ki jih redno jemljete (za visok pritisk, sladkorno bolezen, ipd.), na dan posega zaužijte kot običajno. Zelo pomemben pa je režim jemanja zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi. Jemanje Aspirina prekinite najmanj 7 dni pred operacijo, jemanje Aspirina v zaščitni dozi (Aspirin 100 mg) pa najmanj tri dni pred posegom. Glede ostalih zdravil proti strjevanju krvi in načina njihovega jemanja – antikoagulantna terapija – se morate najmanj 12 dni pred posegom za določitev režima jemanja zdravila oglasiti na posvet v vaši antitrombotični ambulanti oz. pri specialistu, ki vam je antikoagulantno terapijo predpisal. Na dan posega imejte s seboj laboratorijske izvide, ki ne smejo biti starejši od 1 tedna: hemogram, PČ, INR. S seboj prinesite tudi izvide o morebitnih drugih predhodnih zdravljenjih, hospitalizacijah ter kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kako poteka poseg?

Po administrativnem sprejemu vas bomo pospremili v prostore za pripravo na poseg. Sprejel vas bo zdravnik – operater, z njim boste imeli priložnost za natančen pogovor, odgovoril vam bo na vsa zastavljena vprašanja. Pregledal vas bo z ultrazvokom in označil veno, ki jo bo operiral. Po pripravi predoperativne dokumentacije vas bomo pripravili na poseg. Za operacijo predvideni predel noge bomo pred posegom obrili. Pred posegom boste prejeli tableto proti bolečinam in za sprostitev. Poseg z endovenskim lepilom poteka brez tumescentne anestezije, omrtvičimo samo predel kože, na katerem naredimo vstopno ranico, med posegom boste budni. Operater vas bo ves čas posega spremljal, spraševal o počutju in vas sproti obveščal o poteku operacije. Poseg traja približno eno uro. Takoj po posegu vam bo medicinska sestra v operacijskem prostoru povila operirano nogo z elastičnimi povoji. Nato se boste samostojno oblekli in uredili. Po posegu boste približno 30 minut na opazovanju, nato vas bomo z operativnimi izvidi in natančnimi navodili glede terapije in nadaljnjega ravnanja odpustili v domačo oskrbo.

Je potrebno spremstvo?

Da. Po posegu odidete domov v spremstvu, med vožnjo vam priporočamo sedeči ali polležeči položaj z dvignjeno nogo. Operirana noga bo lahko nekoliko neobčutljiva oziroma nerodna, kot bi zaspala, vendar je ta občutek po posegu z lepilom zelo kratkotrajen in redek.

Kako blažiti bolečino po posegu?

Pooperativne bolečine v operirani nogi so običajno blage in jih omilite z običajnimi analgetiki (npr. Lekadol, Naklofen, Nalgesin, Brufen). Analgetike je treba jemati po navodilih zdravnika. Lahko si namestite hladne obloge (ice pack), vendar nikoli neposredno na kožo, sicer bi lahko prišlo do omrzlin. Po operaciji boste si boste aplicirali zdravilo proti strjevanju krvi v predpripravljenih injekcijskih brizgah, enkrat na dan ob približno isti uri dneva, največ 7 dni.

Je treba po posegu nositi kompresijsko nogavico?

Elastične povoje boste imeli nameščene neprekinjeno 2–3 dni. Nato bo sledila kontrola v naši ambulanti. Za termin obiska se bomo dogovorili ob posegu, prilagodili ga bomo tudi vašim željam. Elastične povoje vam bomo ob vašem obisku, če bo to potrebno, zamenjali s kompresijsko nogavico po vaši meri, ki jo boste nato nosili le še podnevi. Medicinska sestra vas bo naučila pravilnega obuvanja in sezuvanja nogavice ter vzdrževanja le-te. Načeloma pa nogavica po ablaciji z VenaSeal sistemom ni potrebna. V dneh po operaciji mora noga ostati topla. Ne sme se pojaviti občutek hladne, lesene noge in ne smete čutiti mravljinčenja. Bleda, hladna noga pomeni pretesno povitje in posledično slabši dotok krvi v okončino. V tem primeru si boste leže odstranili povoje in nekaj časa počivali s privzdignjeno nogo. Občutek mravljinčenja, hladne noge in bledica morajo postopoma izginiti. Ko bo noga spet topla in bo občutek v njej normalen, si boste elastični povoj ponovno namestili, preden boste vstali.

Kdaj lahko pričnem z aktivnostjo?

V času po posegu, predvsem v prvih 10–15 dneh, vam odsvetujemo daljše stanje, sedenje (npr. večurno potovanje z letalom), energično telesno aktivnost (telovadba, energične aktivnosti v naravi, vadbo v fitnesu, ipd.). Priporočamo pa, da ste z nogo že takoj po posegu in nato v naslednjih dneh zmerno aktivni, hoja/kolesarjenje večkrat na dan do 30 minut, počitek s privzdignjenimi/podloženimi nogami in izvajanje vaj za noge. Aktivnost bo zelo ugodno vplivala na dober odtok krvi iz operirane okončine, delovala preventivno proti nastanku krvnega strdka ter ugodno vplivala na manjše otekanje operirane noge. Telesno aktivnost boste iz dneva v dan postopoma stopnjujevali tako in v takem tempu, da bo občutek v nogi vedno ugoden.

Kako poteka celjenje?

Obližev na vstopnih ranicah na koži do zacelitve vbodnih mest ne močite, nogo med umivanjem zaščitite pred vlago. Zelo redko se v prvih dneh po operaciji lahko zgodi, da iz majhnih, okroglih vbodnih ranic na koži iztekajo manjše količine tekočine (krvi ali sokrvice). To je popolnoma nenevarno in preneha s celjenjem vbodnih ranic. V takem primeru svetujemo, da na področje krvavitve namestite dodatno oblogo (gazo) in krvaveče mesto dodatno povijete. Nogo dvignite in počivajte vsaj 30 minut. Če se krvavitev ne ustavi ali v primeru večje krvavitve ter hujših težav, nas morate o tem takoj obvestiti ali pa poiskati pomoč v najbližji urgentni ambulanti. Po posegu lahko pride do manjših ali zmerno velikih modric v podkožju, kjer je bila operacija izvršena. Tudi to je popolnoma normalno in ni nevarno. Modrice spreminjajo barvo proti svetlejšim odtenkom in v nekaj tednih izginejo. Na vbodnem mestu nastane najprej manjša krastica, ki se nato zaceli z majhno, komaj vidno brazgotino. Že med posegom se bomo zelo potrudili, da bo končni izgled čim lepši, ki ne bo spominjal na klasično kirurško rano – šivov kože načeloma ne uporabljamo, okrogle vstopne ranice so majhne in se zacelijo brez šivanja.

Kako dolg bo bolniški stalež?

Bolniški stalež po endovenski zapori krčnih žil je praviloma kratek, po dogovoru z operaterjem, ki bo ocenil vzorec vaše običajne dnevne rutine, bo lahko zelo kratek ali pa celo ne bo potreben.

Kakšne vaje za noge so priporočljive po zapori krčnih žil z endovenskim lepilom?

V ležečem položaju (1) krožite s stopali v majhnem krogu, noge naj bodo nekoliko dvignjene od podlage, ponovite 10-krat, (2) križajte noge in stopala v škarjastih gibih, ponovite 10-krat, (3) s stegnjenimi in nekoliko dvignjenimi nogami migajte s prsti nog, izmenjaje jih krčite in iztegnite, ponovite 10-krat, (4) skrčite nogo v kolku in kolenu (pritegnite koleno proti trebuhu), izmenjaje eno in drugo nogo, ponovite 10-krat in (5) krožite z nogami kot pri vožnji s kolesom, ponovite 20-krat. V stoječem položaju (1) se dvigujte na prstih, (2) hodite po petah in (3) se gugajte s pet na prste.

Naročite se na samoplačniški pregled

Ime in priimek
Vnesite vaš rojstni datum
e-poštni naslov na katerega želite prejeti odgovor
V to polje vpišite namen naročila oziroma pregled, ki ga želite v ambulanti opraviti.
Termin pregleda vam bomo potrdili v treh delovnih dneh preko e-pošte ali telefona.

Če nam želite še kaj sporočiti, prosimo vpišite v to okence.


Z označenim poljem in klikom na gumb 'Pošlji' dajem privolitev, da lahko družba KLINIKA DOKTOR 24 d.o.o. vpisane osebne podatke uporabi za namene naročanja. Uredba GDPR podrobneje*
da mi Klinika Doktor 24 pošilja obvestila o aktualnih informacijah, novicah in dogodkih preko elektronske pošte.